Kirkeklumme:

Vi er i rottens år!

Nu står et nyt år foran mig, så hvad håber jeg på, beder for, krydser fingre for og hvilke muligheder og nytårsgaver ser jeg i krystalkuglen, hvis man altså tror på den slags, skriver sognepræst Mette Mommsen.

Af
Mette Mommsen

sogne- og hjemmeplejepræst

Januar er altid en god måned at gøre status i. Hvordan gik det gamle år, hvad havde jeg at takke for, og hvad havde jeg gerne undgået. Nu står et nyt år foran mig, så hvad håber jeg på, beder for, krydser fingre for og hvilke muligheder og nytårsgaver ser jeg i krystalkuglen, hvis man altså tror på den slags. Vil jeg beskue min tilværelse og leve ud fra den efterhånden slidte talemåde: er glasset halvt fyldt eller halvt tomt?

Jeg har en gang hørt en meget klog dame sige, at det ikke er modgang, der gør et menneske ulykkeligt, det er derimod mangel på taknemlighed, der gør mennesket modløst. Det er jo egentligt først når et år er omme, at vi ved, hvad vi har at takke for og være taknemlige for. Men man kan jo gudskelov også være taknemlig på forhånd. Være taknemlig ikke kun over, hvad året bragte, men hvad livet gav mig at bygge videre på.

Med andre ord bliver det nye år, måske det år, hvor du med Grisling fra Peter Plys kan sige: at selvom mit hjerte er ret lille, så kan det nu rumme enorme mængder taknemlighed. Hvis vi var opvokset, boede og levede i Kina havde vi levet i det astrologiske år - rottens år. 2020 i Kina er nemlig rottens år.

Jeg kan simpelthen ikke fordrage rotter. De er klamme og ulækre. Men i Kina symboliserer rotten kløgtighed, fantasi og nysgerrighed. Med sin indsigtsfuldhed og strategisk sans kan rotten se det store billede i verden og i livet. Rimeligt mærkeligt!

Her i præstegården kæmpede vi med rotter i haven hele sommeren og jeg er Favrskov Kommune så taknemlig for, at de fik udryddet de bæster. Nok er rotter snu, men om de har en dybere indsigtsfuldhed i livet, det tvivler jeg stærkt på. Så jeg tror ikke på et rottens år i 2020. Jeg håber og tror snarere på et Herrens år:

Vær velkommen, Herrens år, og velkommen herhid. Fredens Gud! Den livsalige fred du skænke vort land ved at blomstres ved. Velkommen, nytår, og velkommen her!

Lad os håbe at 2020 ikke bliver helt til rotterne, men et år fuld af taknemlighed, nåde, fred, tro, glæde, gavn, kærlighed, sandhed og inspiration. Husk på at taknemlige mennesker ofte er glade mennesker. Og glæde smitter og så er glasset pludseligt halvt fyldt… Rigtig godt nytår!

Publiceret 19 January 2020 06:00