Ord til trøst og lindring for en honning-glad bjørn - og os

Hvad var det for nogle bøger, Jacob læste for Peter Plys i den uge, han sad fast?

Af
Majbrit Billesø Rasmussen

Sognepræst i Hammel-Voldby-Lading pastorat

En dag da Peter Plys går gennem hundredemeterskoven, slår han vejen ind forbi sin gode ven, Ninka. Her byder han sig selv på lidt lækkert at spise og han ender med at spise mere end godt er. Og så er det, der sker en af de få ting, der kan få Peter Plys i dårligt humør: på vej ud af hullet ind til Ninkas hule, sidder han fast. Sådan rigtig fast, hvor han hverken kan komme ind eller ud. Han har simpelthen forspist sig. Så dér må Peter Plys sidde, alt imens han bare må vente på at blive tynd nok til at kunne komme ud igen.

Det gør Peter Plys alt andet end glad og med tårerne trillende ned ad kinderne spørger Peter Plys sin gode ven Jacob, om han ikke vil læse en bog, der kan bringe trøst og lindring til en bjørn i klemme og stor trang? Det vil Jacob gerne, så en hel uge sidder Jacob ved den ende af Peter Plys, som er uden for hulen og læser højt for ham.

Og som dagene går, bliver Peter Plys langsomt tyndere – lige dér mellem den ende, hvor Jacob sidder og læser og den ende, der er inde i Ninkas hule og hvor Ninka nu hænger sit vasketøj til tørre. Efter at have været fastspændt i hulens hul i en hel uge, kommer alle vennerne for at trække Peter Plys fri og det lykkedes – med et svup er han nu igen fri og går lettet og med glæde videre i hundredemeterskoven.

Og nu kommer spørgsmålet så? Hvad var det for nogle bøger, Jacob læste for Peter Plys i den uge, han sad fast? Ja, Peter Plys efterspørger selv bøger med ord, der kan bringe trøst til en bjørn i klemme og stor trang… Og gør vi ikke også det fra tid til anden?! Når vi er kommet i klemme, når vi føler vi sidder fast og ikke kan rykke os ud af stedet. Når vores glæde bliver vendt til frustration og når tiden bliver til en lang ørkenvandring. I sådanne situationer efterspørger vi også – bevidst eller ubevidst – at der er nogen, der vil læse for os. Eller fortælle for os. Eller give os ord, der kan bringe trøst og lindring. Eller bare sidde ved os lige dér, hvor vi nu sidder – om vi sidder fast eller ej.

Ord til trøst og lindring kan findes i mange forskellige bøger. I de gamle og støvede bøger på hylden, vi har arvet. I de netop nyanskaffede bøger af de mest populære forfattere. Men også – og måske særligt – i den tykke, gamle bog kaldet Bibelen. Og helt gammel og umoderne er den ikke, for jeg tror, at der i denne bog er gemt brugbare ord til trøst og lindring – måske både for en bjørn og for os. Og viser det sig, at de rette ord ikke er i denne bog, så er de i hjertets bog.

Publiceret 09 February 2020 10:00