Kresten Schultz Jørgensen mener, at det kræver politiske forandringer i den måde, som vi har valgt at indrette vores offentlige sektor på. Men lederne og medarbejderne i de private virksomheder har også selv et ansvar. Foto: Camilla Utke Schiøler

Kresten Schultz Jørgensen mener, at det kræver politiske forandringer i den måde, som vi har valgt at indrette vores offentlige sektor på. Men lederne og medarbejderne i de private virksomheder har også selv et ansvar. Foto: Camilla Utke Schiøler

'Gør det Godt' - et opgør med accelerationsarbejdet

I en ny bog gør Kresten Schultz Jørgensen op med accelerationsarbejdet og flytter i stedet fokus over på det 'rigtige arbejde', der skaber værdi for kunder og borgere

bog I disse år oplever mange af os, at arbejdslivet hele tiden sættes op i gear. Vi skal hele tiden forholde os til fusioner og omstruktureringer. Nye strategier afløser gamle, møderne er fulde af nye politikker og handleplaner, og konsulenterne mener, at vi skal være agile og omstillingsparate. Det er som at løbe opad en nedadgående rulletrappe. Arbejdet accelererer. Covid-19 har været en reminder om, at arbejdslivet som vi kendte det, for de allerfleste ikke er vejen frem og under alle omstændigheder trængte til et serviceeftersyn. I en ny bog gør Kresten Schultz Jørgensen op med accelerationsarbejdet.

"Det er en bog for alle de mennesker, der ønsker at sige farvel til accelerationsarbejdet - og goddag til det rigtige arbejde, der skaber værdi for kunder og borgere, og som bygger på arbejdsglæde, nærvær og fokus. De fleste er trætte af hamsterhjulet og er jo også med Covid-19 blevet mindet om, hvor tosset, vi i virkeligheden har organiseret vores arbejdsliv med endeløse møder, komplekse informationer og konstante forandringer."

Forfatteren bag bogen mener, at accelerationsarbejdet ødelægger arbejdsglæden for medarbejderen og kvaliteten hos kunderne og borgerne.

"Den absurde situation i rigtig mange offentlige og private virksomheder er jo, at de fleste godt ved, at hamsterhjulet er ikke er godt for noget eller nogen. Vi skal hele tiden forholde os til fusioner og omstruktureringer. Nye strategier afløser gamle, møderne er fulde af nye politikker og handleplaner, og konsulenterne mener, at vi skal være agile og omstillingsparate. Det er som at løbe opad en nedadgående rulletrappe."

Foreslår forandringer

Kresten Schultz Jørgensen mener, at det kræver politiske forandringer i den måde, som vi har valgt at indrette vores offentlige sektor på. Men lederne og medarbejderne i de private virksomheder har også selv et ansvar.

"Man skal overordnet set gøre tre ting: Erstatte bureaukratiske systemer med kultur, det vil sige med tillid og nærvær. Erstatte meningsløse planer med værdier og selvledelse. Erstatte detailregulering og kontrol med nærvær og improvisation."

Er det ikke lettere sagt end gjort?

"Jo, fordi der netop ikke findes en overordnet master plan. Hvis målet er nærvær og ro, ja så skal man på den enkelte arbejdsplads og i den enkelte situation finde de muligheder, der findes lige her. Ingen facitliste, overhovedet? Nej, der er ingen store planer for nærvær, prioritering og pragmatisme. Til gengæld er værktøjerne enklere, end man tror. Er der i dagligdagen plads til den gode samtale? Ser man, når en kollega eller medarbejder lider, og hjælper man så? Er der tid til at tænke? Stopper vi op og markerer det, når en opgave er rigtigt godt udført," spørger han.

Han håber, at læserne får en større viden om, hvorfor accelerationsarbejdet er en farlig cocktail.

"Når man forstår det, kan man gøre to ting: man kan grine lidt af tingene, når de bliver for absurde. Og man kan derefter begynde forandringerne i sit liv, skridt for skridt."

Publiceret 18 May 2020 06:00