Joakim Skovgaards illustrationer i Viborg Domkirke med motiver fra Nye og Gamle Testamente er et must for de fleste turister . Foto: Anette Bonde.

Joakim Skovgaards illustrationer i Viborg Domkirke med motiver fra Nye og Gamle Testamente er et must for de fleste turister . Foto: Anette Bonde.

Viborg:

Domkirkeby med charme og historisk drama

Den gamle købstad emmer af charme og gæstfrihed, men den gemmer også på voldsom historie med kongemord og brand

Af
Anette Bonde

dagsudflugt I Danmarkshistorien er Viborg et fyrtårn, og der er masser at berette, når Søren Agersnap, guide i Viborg gennem mange år, viser turister rundt.

Han kan fortælle om Viborgs status som bispesæde og kongesæde, om hyldninger af kongerne ved deres indsættelse, om mordet på Erik Glipping, om den store brand i 1726, der brød ud den 25. juni og lagde godt halvdelen af Viborg købstad i aske - og meget mere.

Her giver han ideer til en spændende dagsudflugt for både store og små.

Start på Borgvold

Borgvold ved de to søer er et godt sted at starte, siger han. Det er et gammelt voldsted og med en ualmindelig dejlig park og legeplads udformet som Erik Menveds borg.

Hvis man har tid kan man også tage en tur rundt på de to søer med båden Margrethe I.

Selvfølgelig skal man se domkirken med maleren Joakim Skovgaards fantatiske udsmykning med motiver fra gamle og Nye Testamente. Bagefter kan man kigge indenfor i Skovgaardmuseet, der ligger lige ved siden af.

"Tag så en tur ned ad Mogensgade og få et indtryk af det gamle Viborg."

Fra nummer 7-11 kan man se huse med fragmenter fra Middelalderen, for eksempel Karnapgården. En hel middelalderkirkes granit blev brugt til at bygge det indvendige af gården.

Oplev Sortebrødre Kirke

Søren Agersnap, der også er kirkeguide i Sortebrødre Kirke, fremhæver denne som sin personlige favorit, når det gælder udflugtsmål. Den er en af Viborgs ældste kirker og står stort set som Sortebrødrene byggede den i 1200-tallet. På stolestaderne er malet mere end 200 billeder af I.C. Trane i årene 1726-1734. Altertavlen hører til blandt de berømte Antwerpen billedskærerarbejder fra begyndelsen af 1500-tallet.

Ved siden af Sortebrødre Kirke ligger byens ældste beboelseshus, der nu er domprovstgård. Mellem de to bygninger går en smal vej, der fortsætter ned mod søen. Efter at søbredden er blevet hævet, ser det faktisk ud som om, vejen går ud i søen.

"Det har pirret til fantasien, og der er opstået en myte om, at der er en hemmelig tunnel i søen," smiler Søren Agersnap.

En skøn grøn plet

Latinerhaven er en skøn sidevej, når man har set på gamle bygninger og statelige kirker. Som en fredelig plet ligger den tæt på Skovgårdmuseet og Domkirken og byder på en regnbue af stauder, snapseurter og sommerblomster. Inden den store brand i 1726 lå tre-fire adelshuse på grunden. Senere blev der anlagt en nyttehave for latinskolen, og bygget et lysthus.

Det var i øvrigt på en af de gamle adelsgårde, at Marie Grubbes affære med staldkarlen Søren Sørensen Møller fandt sted i slutningen af 1700-tallet, og som førte til, at den tidligere adelsfrue sammen med sin Søren rejste til Falster, hvor de levede af kro- og færgedrift.

Har man har tid er Danmarks største bogtrykmuseum, 'Vingaards Officin - Bogtrykmuseet Viborg', i udkanten af Viborg, også et besøg værd.

Hvis de mindste børn nu er blevet trætte af byvandring og historie, kan man besøge legepladsen på Hjultorvet tæt på Latinerhaven. Og derefter er der rig mulighed for shopping og forfriskninger i midtbyen.

FAKTA

Seværdigheder i området:

Dollerup Bakker, Viborg Domkirke, Hald Ruin, Mønsted Kalkgrube, Energimuseet.

Publiceret 01 August 2020 09:00