Alfebøger på biblioteket: Bittesmå nøjagtige kopier af bøger

Den islandske forfatter og kunstner Garason udstiller sine unikke relieffer med alfebøger.

Artiklens øverste billede
Garason er kunstneren bag de små alfebøger, som nu udstilles på Hammel Bibliotek. Pressefoto

Enhver bogelsker vil uden tvivl miste mælet ved mødet med Garason, som er Gulli Arasons kunstnernavn, og hans alfebøger. Tusindvis af bittesmå nøjagtige kopier af bøger er minutiøst placeret i små reoler omkranset af særegne billedrammer.

På Hammel Bibliotek er der den næste måned en overflod af alfebogsrelieffer at gå på opdagelse i, og man kan her bruge lang tid på at udforske værkerne og slippe fantasien løs.

Har man hang til ”skattejagt” tilbyder Garasons relieffer også en lille opgave til publikum. I alle relieffer findes nemlig tre gennemgående elementer. En lille alf, som er værkets beskytter og som ikke altid er nem at få øje på. Ifølge kunstneren fordi ”alfer har det med at skjule sig, som alle ved”. Blandt de mange bøger i reliefferne gemmer sig altid en af kunstnerens egne bøger, og sidst men ikke mindst kan man også altid finde (eller i hvert fald lede efter) kunstnerens signatur og årstallet, hvor værket er skabt.

Gulli Arason stammer fra Island, hvor han som 25-årig udgav sin første roman. Ved siden af forfattergerningen tjente han samtidig til føden ved forskellige erhverv fra fiskeri til journalistik og undervisning. Arason har altid været meget glad for bøger, og da han stod over for en større flytning fra Schweiz til Island for år tilbage, forærede han hele sin store bogsamling til Røde Kors og har siden levet med alfebøgerne i stedet som en ”downsizing” af hans eget bibliotek.

Ved siden af arbejdet med miniaturebøgerne er Gulli Arason forfatter og oversætter. I dag bor han i Bindslev i Nordjylland, hvor han har sit eget galleri ART-11. Man kan læse mere om kunstneren på www.gulliarason.com.

Udstillingen på Hammel Bibliotek kan opleves hele november.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen