Biblioteket anbefaler: Hjemløs

”Bøger åbner verdner”, siges det vist nok i en eller anden reklame. Sandt er det i hvert fald, at man gennem litteraturen får indblik i skæbner og virkeligheder, der ligger milevidt fra éns egen. I denne uge fremhæves tre forskellige beretninger fra samfundets underste lag.

Artiklens øverste billede


Hus forbi

Roman For mig var en af sidste års store læseoplevelser dette indblik i et misbrugsmiljø på kanten af samfundet. Forfatteren har selv levet der, måske derfor fremstår bogen rystende autentisk. En klassisk kollektivroman fra det sydfynske med et farverigt og interessant persongalleri. Dagligdagen handler mest om, hvordan der kan skaffes penge til det næste fix, men måske føles forelskelser, venskab og svigt ens, uanset hvor i samfundet man befinder sig? I små kapitler præsenteres de forskellige skæbner og ikke mindst deres relationer til hinanden og den polerede omverden, de ikke helt føler, de kan være en del af. Vi møder både vold og varm omsorg mens vi lærer Bo, Slagteren og Konen at kende, og aldrig mere vil jeg betragte Hus forbi-sælgeren som en forhindring, der skal dribles udenom, i stedet for et medmenneske.

De andre. Af Mikael JosephsenUdenfor i Ålborg

Krimi Måske forbi forfatteren her ikke har den samme baggrund opleves beskrivelsen af hjemløsemiljøet ikke nær så nuanceret. Her er de hjemløse uden undtagelse de gode, mens de onde er de teknokrater, der mest anser et par drab blandt de hjemløse i Kildeparken i Ålborg som en uheldig omstændighed lige op til et internationalt topmøde på Hotel Hvide Hus. De presser på for en hurtig opklaring, og Rigspolitiets drabstaskforce med Kristian Swane i spidsen tilkaldes. Sideløbende er den tidligere jægersoldat Morten personligt involveret og foretager sine egne undersøgelser. Gradvist kommer både Morten og politiet på sporet af en større sammensværgelse, og stille og metodisk bygges der op til en dramatisk afslutning. Fjerde del i serien om Swane er solidt krimihåndværk.

Hjemløs. Af Jakob KnudsenØjenkontakt

Fotobog Hvordan ser en hjemløs ud – og ligner de hinanden? I denne bog med 70 sort-hvide portrætter af mennesker, der lever som hjemløse, alkoholikere, narkomaner og prostituerede i Odense har fotografen fokuseret på personerne og ikke på de elendige omgivelser, de lever i, og som måske får os til at kigge væk, når vi møder dem i virkeligheden i stedet for at se dem i øjnene, som vi gør her i bogen. Hvert billede ledsages af personens navn og fødselsår og en kort udtalelse fra personen, der fortæller lidt om livsforløb, nuværende liv eller personens egen forklaring på årsagen til, at de er endt hvor de er. Bogen er gribende og tankevækkende og indledes med to siders tekst af forfatteren Naja Marie Aidt, der skriver, hvordan hun forestiller sig livet kan opleves for misbrugere og andre, som lever på gaden.

Udstødt. Af Marianne Grøndahl


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Favrskov direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Favrskovs nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Favrskov på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også

Del artiklen