Der var engang - Fattighuset i Norring

Et ganske lille museum gemmer sig i Norring. Her kan man blive klogere på fattigvæsenets historie.

Artiklens øverste billede
Det gamle fattighus er ikke mere end 56 kvadratmeter stort.

Det lille røde bindingsværkshus på Nørreriisvej 4 i Norring er nok et af landets mindste museer. Et skilt med teksten ’Socialmuseet’ viser vej ind til det.

Huset er det tidligere fattighus. Her kunne folk, der ikke selv kunne skaffe sig tag over hovedet, få husly. Eksempelvis var det for mange en æressag at give forældrene aftægt. Nogle måtte imidlertid erkende at det magtede de ikke, og forældrene blev herefter fattiglemmer.

Det var pastor Secher i Søften og Foldby, der tog initiativ til at få bygget fattighuset i Norring. Det blev realiseret i samarbejde med Grevskabet Frijsenborg og taget i brug i efteråret 1814.

Huset fungerede som fattighus frem til 1899, hvor det blev solgt til privat beboelse. Hinnerup Kommune købte huset i 1981, da enken efter den sidste ejer kom på plejehjem. Det stod tomt i et par år, men driftige frivillige tog herefter fat på en større renovering og omdannede det til museum.

De trange bygningsmæssige rammer på 56 kvadratmeter giver et godt indtryk af forholdene for husets beboere dengang, typisk to familier eller fire enlige. I museet kan man desuden se effekter og plancher, der fortæller om fattigvæsenets historie. Inde i stuen kan man ved langbordet nyde medbragt mad.

Huset står, som om beboerne netop har forladt det. Man går på lerstampede gulve og pigsten og kan se det åbne ildsted, alkover med halm-underlag, en barnevugge, bilæggerovnen, natpotter, krykstokke, høstredskaber, en rok og meget mere.

”Det er rart, at det har kunnet bevares så man, også børnene, kan se, hvordan man har levet før i tiden i stedet for at læse om det i en bog,” understreger Lise-Lotte Schrøder og Egon Schou Hansen, der er henholdsvis formand og næstformand i bestyrelsen.

Åbningstiderne

Inde i stuen kan man ved langbordet nyde medbragt mad.

Under såvel renovering som den daglige drift har museet været en selvejende institution, der får et årligt tilskud fra Favrskov kommune. Det drives af en bestyrelse, og hvis man kommer som gruppe eller skoleklasse, stiller en af bestyrelsen efter forudgående aftale gerne op og fortæller og viser rundt.

Det meste af året skal alle besøg aftales forud, men fra første lørdag i maj og til sidste weekend i august er der åbent hver weekend fra 10 – 17, dog uden bemanding. Det samme gælder de helligdage der ligger efter starten af maj. I år åbnes for sommersæsonen lørdag 7. maj med en lille reception.

En fast begivenhed er også julestue med æbleskiver og gløgg, der er opvarmet i den gamle bilæggerovn. Det er hvert år den anden søndag i advent klokken 13 – 15.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.