Gå en tur hen over en 6.000 år gammel historie

Fire afmærkede ruter omkring Bidstrup Gods byder på både smuk natur og historiefortælling.

Artiklens øverste billede
Helle Lichtenberg ejer Bidstrup Gods. Foto: Anette Bonde

Skovene ved Bidstrup Gods ved Laurbjerg er både rig på smuk og afvekslende natur og på historie. Der ligger cirka 30 gravhøje i skovene, og de fleste er velbevarede og fredede.

På en af vandreruterne passerer man to langhøje fra ældre bondestenalder, cirka 6.000 år gamle.

»De er ældre end pyramiderne,« fastslår godsejer Helle Lichtenberg, Bidstrup Gods, der på billedet står på en af langhøjene.

På en anden rute støder man på tre gravhøje fra yngre bronzealder. De er fra perioden cirka 1700 til 500 før vor tidsregning, det vil sige 2.500 – 3.700 år.

Naturen til låns

I et samarbejde mellem Bidstrup Gods, Danmarks Naturfredningsforening og Favrskov Kommune blev der omkring 2005 anlagt vandreruter, der fører gående vidt omkring i skovene.

»Bidstrup Gods ejer skovene, men vi og mange andre godsejere er af den overbevisning, at vi kun har godset og naturen omkring det til låns. Det er en del af historien. Derfor er vi også interesseret i at skovene er offentligt tilgængelige,« forklarer Helle Lichtenberg og tilføjer:

»Andre skal også kunne nyde dem – vi skal alle sammen være her.«

Hun fortæller, at mange besøger skovene, men i modsætning til mere bynære skove hersker der altid fred og ro i skovene ved Bidstrup. Kun den lokale skovbørnehave, spejderne og SFO er faste gæster.

»De er en del af lokalsamfundet.«

De forskellige ruter

Ruterne er afmærket med farvede pile. Flere steder er der opsat infoskilte og QR-koder med information om fortidsminderne og naturen.

Rød Rute er 4,8 kilometer. På denne rute kan man se de tre gravhøje fra yngre bronzealder, det vil sige fra perioden cirka 1700 til 500 før vor tidsregning. I markkanten kommer man forbi to kæmpe egetræer, der er nogle af de ældste i Danmark. Godset har beskyttet dem mod tidligere tiders rovdrift på bygnings- og skibstømmer. Inde i skoven kommer man også forbi et kæmpestort bøgetræ, der har været modertræ til den omgivende bøgeskov.

Blå rute er 4,5 kilometer. Når man kommer til trampestien i markkanten har man en flot udsigt over et stort sø- og engområde ved Langkær. Indtil 1995 blev området afvandet og drevet som landbrug, men nu henligger det igen som natur med Voer Mølleå som en kanal i kanten af området. De to langhøje ligger på blå rute. De er henholdsvis 60 og 80 meter lange, og sådanne høje er ret sjældne i Danmark. Ruten passerer Voer Mølle, der var i brug som mølle helt frem til 1920. Her fik godset og andre omkringliggende gårde malet deres korn til gryn og mel.

Gul rute er 2,5 kilometer. Ruten udgår fra Voer Mølle og følger en dal med Voer Mølle å i bunden. Åen fortsætter ud i engene ved Langkær og videre til Lilleåen.

Grøn rute er 2,7 kilometer. Her er særligt mange gravhøje, som ligger højt i landskabet. Det er typisk for bronzealderhøje.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.