Monstre bekæmpes bedst med kærlighed

Artiklens øverste billede
Sognepræst Lene Sander. Pressefoto.

I sidste uge havde vi årets længste dag, og mange af os mødtes om sankthansbålet. Vi og vore forfædre har været samlet om bålet, så langt vores DNA kan huske.

Vi mødtes for at ønske hinanden godt år og fred og for at holde de onde magter stangen.

I vores tid har vi været forskånet for megen dårligdom i flere år. Pandemi, klimakrise, krig på europæisk jord, inflation og lurende fødevare- og energikrise havde de fleste af os ikke set komme. Der er grunde nok til at samles om et bål for at jage de mørke kræfter væk.

I meget gamle dage hed de mørke kræfter: Fenrisulven og Midgårdsormen. Senere i Middelalderen dukker de mørke kræfter op i kalkmaleriernes skildringer af det gode og det onde. For eksempel i skildringen af Sct. Georgs kamp mod dragen.

For et par ugers tid siden kom indskolingen fra Frijsendal Friskole på besøg i Sall Kirke. De havde arbejdet med emnet ”monstre,” og nu ville de gerne besøge kirken for at se, om der skulle være nogle ”kirke-monstre” at se på de gamle kalkmalerier.

Jeg kunne godt fremvise et enkelt lille monster skildret på korbuens kalkmaleri. Ikke det allerfarligste monster i verden, der var kun tale om en lille, troldeagtig skikkelse. Det affødte en snak om, at det ikke er i alle kirker, at der er drabelige kalkmalerier. Og at der faktisk slet ikke er monstre i kirker.

Kirken er som en helle midt i verdens larm. Her har kærlighed sit sted, sådan synger vi det i en af de nye salmer skrevet af Lisbeth Smedegaard Andersen.

Men nu da indskolingen var kommet for at tale om monstre, gled samtalen over i, hvad man egentlig kan gøre, hvis man er blevet bange for noget.

Børnene havde mange gode input. Jeg citerer:

»Hvis man bliver virkeligt bange, skal man finde nogen, der kan trøste en, ens forældre for eksempel eller nogle andre voksne.«

»Man kan gå udenom og gå over til sine venner.«

»Man kan kæmpe.«

»Man kan kramme nogen, for eksempel hvis man ikke kan sove, kan man kramme sin bamse.«

»Man kan sige: Du kan ikke gøre mig noget.«

»Man kan tænke på noget andet.«

»Man kan synge en sang for eksempel den om englen.”

Jeg blev ret stille og ydmyg, for de havde fat i den lange ende.

Det, vi stiller op overfor monstre, uanset hvilken form de måtte have, om det er pandemi, klimakrise, fødevarekrise, energikrise eller krig, er:

Hent hjælp hos hinanden. Du kan også finde styrke i dig selv eller i sangen om englen alias kristendommen.

Troen, håbet og kærligheden er kristendommens grande bud på modstandsdygtighed og sjælefred.

Det virkeligt interessante er så, hvordan står det til med troen, håbet og kærligheden, når vi samles om bålet, når vi bekæmper monstre?

Samles vi med ryggen ud mod verden og fronten ind mod flammerne os selv nok i et ekskluderende fællesskab, hvor der ikke er plads til flere?

Frygten kan jo godt få os til at rykke meget hårdt sammen, så hårdt, at vi let skaber et os og dem, hvor vi er de gode, og de andre er de onde.

Det er desværre så menneskeligt og meget let at få skabt sig fjendebilleder. Det er jo også alt andet end lige meget sjovere at forestille sig, at man selv er Sct. Georg og i kamp mod diverse drager.

Nu er der ikke så mange monstre at bekæmpe i Sall Kirke, men der er et meget interessant billede på altertavlen, der kan komme os til hjælp.

Ved første øjekast ligner det lidt en klassisk kampscene netop mellem Sct. Georg og dragen. Der sidder en ridder på sin hest med en lanse i den ene hånd, og den lanse slænger han ind i … Kristus på korset. Alting drejer 180 grader lige der. Vi forbløffes!

Mennesket, der dræber sin Gud? Ja, på den kampscene forsøgte menneskeheden at gøre det af med det gode.

Det fik vi ikke held til. Gud havde fat i den lange ende. Troen, håbet og kærligheden havde fat i den lange ende. Jesus døde, men Guds rejste ham op. Han blev ikke liggende som den dræbte.

Hans godhed, hans kærlighed, alle hans livreddende, alle hans livgivende egenskaber kunne og kan ikke slås ihjel. Menneskene forsøgte, men det mislykkedes for os. Det vil for evigt mislykkes for os at slå Guds kærlighed ihjel.

Stående, der ved alteret i Sall, betragtende mennesket, der forsøger at slå kærligheden ihjel, kaster et spot på beskueren: Hvordan er det nu i grunden med mig? Ville jeg overhovedet overveje at give mit liv for nogen? Og hvad med hadet, ja, det ville helt sikkert gribe mig om hjerte, hvis nogen forsøgte at slå mig og mine ihjel.

Spotlightet fra korset afslører, at skillelinjen mellem det gode og det onde ikke går ned midt imellem grupper af mennesker. Skillelinjen mellem godt og ondt går ned midt igennem alle menneskers hjerter. Vi er alle både gode og onde.

Det kan faktisk godt skæmme livet lidt af mig, at vi alle fra tid til anden er monstre. Men monstre bekæmpes nu bedst med kærlighed. At nogen stadig ser på én med kærlighedens øjne, når man har været et monster. At nogen rækker hånden ud og rejser én op.

Kærlige, åbne fællesskaber er vigtige. Bamser og sange er vigtige. Tro, håb og kærlighed overvinder alt. Lad os på det ønske hinanden: Godt år og fred.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Favrskov direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Favrskovs nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Favrskov på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.