Favrskov får en børnekulturfestival over fire dage
Ny festival i Hammel får kommunalt tilskud på 319.000 kroner. Der er også penge til kulturprojekter i Ulstrup og Hadsten.
Til sommer bliver der afholdt en børnekulturfestival i og omkring InSide i Hammel. Det står fast, efter Kultur-og Fritidsudvalget har sagt ja til en ansøgning fra arrangørerne om at give et kommunalt tilskud på 319.000 kroner til den nye festival.
Udvalget har på samme møde sagt ja til at give et tilskud på samlet 204.000 kroner til tre andre kulturprojekter. Midlerne stammer fra Kulturinitiativer-puljen på 741.000 kroner i 2022.
I april 2022 blev der givet 224.500 kroner til andre projekter.
Herunder følger en beskrivelse af de fire projekter:
1. Børnekulturfestival, Favrskov Dramaskole, Favrskov Musikskole, Favrskov Biblioteker og kulturhuse, 319.000 kroner
Dramaskole, biblioteker og musikskole vil sammen afholde en børnekulturfestival fra 15. til 18. juni 2023 i og omkring InSide i Hammel. Børnekulturfestivalen vil samle de foreninger, der laver kulturelle aktiviteter med børn, og sammen med dem skabe kulturaktiviteter for et bredt publikum. Der vil være koncerter med musikskolens elever, workshops med musikskolen og billedskolerne, fællessang, litteraturarrangementer og workshops med bibliotekerne med videre. Målsætningen er at skabe en spændende platform for Favrskovs børnekulturinstitutioner og foreninger til at vise egenproduktioner indenfor billedkunst, teater, musik og anden børnekultur.
2. Diversitet - Sculpture by the River 2023, Ulstrup Billedskole og Gudenådalens Efterskole, 70.000 kroner
Ulstrup Billedskole og Gudenådalens Efterskole vil skabe et fælles skulpturprojekt bestående af menneskelignende skulpturer af træklodser. Efterskolens elever skaber i første omgang deres egne skulpturer, som både vil give inspiration og indgå i en fælles udstilling i en skulpturpark ved Gudenådalens Efterskole. Eleverne fra efterskolens kreative linje skal derefter videregive metode og erfaringer til billedskolens elever på Billedskolen i Ulstrup og guide dem i mål med egne skulpturer. Herefter vil byens børnehaver blive inviteret til en workshop, hvor børnene skal lave mindre skulpturer. Billedskolebørnene vil også deltage, og de vil her indtage den samme hjælpende rolle, som efterskoleeleverne havde i forhold til billedskolen. Skulpturparken vil blive åbnet ved en fælles fernisering, hvor byens borgere er inviteret. Her lægges der op til, at de besøgende selv kan arbejde med skulpturer.
3. Udsmykning i InSide, Favrskov Bibliotekerne og Kultur- og Sundhedscenter Inside, 84.000 kroner
Kultur- og Sundhedscenter InSide ansøger om midler til kunstudsmykning på en stor hvid væg på gangen ned mod sundhedscenteret. Kulturhuset har været i dialog med kunstner Kristian Djurhuus, også kendt under kunstnernavnet Mormor, om udarbejdelse af udsmykningen. Hans værker er detaljerige og indeholder ofte historier, som betragteren kan gå på opdagelse i. Ideen er et værk, der males direkte på den hvide væg. Forud for udviklingen af motivet holder Kristian Djurhuus en workshop med Hammel Billedskole. På workshoppen skaber billedskolebørnene deres egne værker ud fra egne historier. Kristian Djurhuus bruger derefter børnenes værker som inspiration til sin kunstneriske udsmykning. Som afslutning bliver der holdt en fælles fernisering, hvor det færdige værk og billedskolebørnenes forlæg udstilles sammen.
4. Fællesskabet - musikklub, sammenspilsværksted og bandcafé, Favrskov Musikskole, Favrskov Gymnasium og Røde Kors i Hadsten, 50.000 kroner
Med Fællesskabet vil Favrskov Musikskole, Favrskov Gymnasium og Røde Kors (Café Snakbar) skabe et klubtilbud for unge musikudøvere i Favrskov. Projektet har til formål at skabe et fællesskab omkring musikken og styrke og udvikle musikmiljøet i Favrskov Kommune. Tilbuddet er en forsøgsordning, hvor initiativtagerne i musikskole, gymnasium og Røde Kors i løbet af 10 klub- og sammenspilsaftener i 2023 vil undersøge behov og muligheder for at højne musikmiljøet blandt lokale unge. Gennem et særligt fokus på fællesskab, medansvar og innovation ønsker initiativtagerne at tilbyde rammer og indhold, der er målrettet musikudøvelse og koncertoplevelser.
Forvaltningens vurdering af projekterne:
1. Børnekulturfestivalen er et nyt tiltag i Favrskov Kommune, som kan styrke samarbejdet mellem aktørerne på børnekulturområdet og udgøre et tilbud af høj kvalitet til børn, unge og børnefamilier på tværs af kommunen.
2. ”Diversitet” vil give både efterskoleelever, billedskoleelever og børnehavebørn læring og et nyt fællesskab omkring arbejdet med kunsten, når børnenes egne kunsterfaringer skal læres videre til nye yngre deltagere.
3. Kunstudsmykning i InSide” er et udsmykningsprojekt af høj kvalitet, og billedskolebørnenes deltagelse i skabelsen af motiverne vil styrke ejerskabet og interessen for værket.
4. ”Fællesskabet” vil give unge musikudøvere et nyt fælles musikmiljø, hvor der er mulighed for at stifte bekendtskab med sammenspil, koncertafvikling og kulturelt entreprenørskab i trygge rammer.
jr