Fem meter spækket med Hammel-historier

»Mit mål er, at der skal være over 100 historier at gå på opdagelse i,« siger billedkunstneren Mormor om det værk, som nu pryder en væg i Kulturhuset InSide

Artiklens øverste billede
Nu er det bare at dykke ned i maleriet. Foto: CSJ

Johns Bodega, InSide, Fotorama, den buede fodgængerovergang, Hammeluglen og en cykelrytter-hyldest. Det er blot nogle af de motiver, som kunstneren Mormor har fundet plads til i det fem meter lange vægmaleri, som han netop har færdiggjort i Kulturhuset InSide.

»Der er smidt masser af referencer og historier ind. Mit mål er, at der skal være over 100 historier at gå på opdagelse i. Min forhåbning er, at folk vil vende tilbage og opdage noget nyt hver gang. Måske vil det også sætte nogle tanker i gang om, hvad man selv er glad for ved byen,« siger kunstneren få timer før, den sidste streg er sat.

Foto: CSJ

Mormor, der bærer det borgerlige navn Kristian Bruun Djurhuus, fortæller, at han er blevet taget enormt godt imod af Hammel-borgerne.

»Noget af det, jeg vil huske Hammel for, er stemningen i de mennesker, jeg har mødt – den varme jeg er blevet mødt med,« siger han og fortsætter:

»Det er også helt vildt så mange, der har været forbi til en snak – både unge og ældre. Jeg har haft mange dialoger, mens jeg har lavet værket, og nogle af historierne har jeg inkorporeret i maleriet. Eksempelvis fortællingen om en øl-støvle fra en bodega, som ikke længere findes. Det virker til, at man er stolt i byen og god til at viderebringe fortællinger, for jeg har godt nok fået mange historier fra Hammel.«

Mormor har kun fået virkelig positive tilbagemeldinger – bortset lige fra en enkelt, som mente, at børnene nu også ville begynde at male på væggen.

»Det har jeg dog alligevel aldrig oplevet. Men altså på den anden side, så viser jeg børnene, at man faktisk kan leve af at tegne på væggen. Det kan nu også noget.«

Foto: CSJ

Børn har hjulpet

Kultur- og Sundhedshuset InSide ønskede at forvandle gangen mellem kulturhus og sundhedscenter, fordi den fremstår »fersk og kedelig« og mest af alt »minder om et sygehus,« som InSide blandt andet skrev, da man med held søgte midler hos Kultur- og Fritidsudvalget.

Masterskitsen, som vægmaleriet er lavet ud fra. Billedskoleelevernes skitser har fungeret som inspiration for Mormor. Foto: CSJ

I projektet skulle Hammel Billedskole deltage, hvilket Mormor beskriver som »en fed process.« Billedskoleeleverne havde en workshop med Mormor, hvor de i fællesskab tog på en byvandring. Her tog eleverne polaroidbilleder af det, som de synes var vigtigt at få med. Eleverne lavede en lang række skitser baseret på byvandringen.

»Dem tog jeg med mig hjem til mit atelier i Højbjerg, og på baggrund af alle inputs og mit eget indtryk af byen lavede jeg en masterskitse. Der går altså enormt mange timer forud for, at jeg går i gang på væggen,« siger kunstneren og tilføjer:

»Jeg synes, at der er noget fedt i, at de her børn kan stå om 10-15 år og sige: ’Det her værk har jeg været med til’. Det giver bare mere power til et værk, at vi har lavet det sammen.«

Der er officiel fernisering af værket 14. april klokken 16. Har kan også billedskoleelevernes skitser ses. Alle er velkomne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.