Sangkraftcenter: Favrskov satser på kor og sang

Kommunen bevilger penge til etablering af sangkraftcenter i Favrskov.

Artiklens øverste billede
Hadsten Blandede Kor er et af mange kor i Favrskov Kommune, der nu opretter et lokalt sangkraftcenter. Pressefoto

Der findes en hel del kor i Favrskov Kommune, og i efteråret 2022 blev der afviklet en decideret korfestival med Hinnerup Koret som initiativtager. Korfestivalen blev et tilløbsstykke med omkring 200 deltagere og måtte derfor rykke fra Kulturhuset Sløjfen til Favrskov Gymnasium for at få plads til alle deltagerne og publikum.

I kølvandet på korfestivalen blev der taget initiativ til at oprette et sangkraftcenter i Favrskov og for nylig indkaldt til et åbent møde om initiativet. Til mødet blev der oprettet en styregruppe, og nu har Kultur- og Fritidsudvalget godkendt en kommunal bevilling på 200.000 kroner til oprettelse af et lokalt sangkraftcenter under navnet Sangkraft Favrskov.

»Der findes utroligt mange gode kor i Favrskov, og der var allerede til mødet en masse idéer til fælles sangaktiviteter,« siger Morten Bang, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune.

Mere sang

Et sangkraftcenter er en forening/organisation, der arbejder for at skabe mere sang til gavn for lokalområdet. Sangkraft Favrskov skal bygge bro mellem sang, musik- og kormiljøer på tværs af musikliv, foreningsliv, kirke, bibliotek, kommune, lokale ildsjæle og uddannelsesinstitutioner.

Visionen for Sangkraft Favrskov er at gøre sang til noget nærværende for alle borgere i kommunen og bruge sang som katalysator for mere fællesskab, kulturel dannelse og lokal sammenhængskraft. Sangkraftcenteret skal skabe de bedst mulige rammer for at kor og sangere kan udvikle sig, og på længere sigt kan sangkraftcenteret stå bag et eller flere større tilbagevendende events og begivenheder.

Det lokale sangkraftcenter bliver en del af det tværkommunale samarbejde ”Sangkraft 25”, der hører under Sangens Hus, som er kommet på Finansloven og medfinansierer de lokale sangkraftcentre efter krone-til-krone princippet med op til 450.000 kroner over tre år, maksimalt 200.000 kroner i et kalenderår.

Sangkraft Favrskovs budget for 2023 bliver derfor på 400.000 kroner, som går til arrangementer og aktiviteter (268.000 kroner) og aflønning af en projektleder på halv tid i et halvt år (132.000 kroner).

Projektleder

Andre kommuner har haft gode erfaringer med at ansætte en projektleder på halv tid, og kulturforvaltningen har vurderet, at en projektleder er en forudsætning, for at projektet lykkes. 

udvalgsformand Morten Bang oplyser, at projektlederen bliver en medarbejder fra forvaltningen, som skal være tovholder og samle de gode kræfter i kor- og sangmiljøet.

Favrskov Kommune har ikke forpligtet sig til udgifter efter 2023, men Sangens Hus har en forventning om, at det lokale sangkraftcenter har en målsætning om på sigt at kunne få kommunal støtte. 

»Andre kommuner har gode erfaringer med et sangkraftcenter, så vi forventer, det bliver rigtig godt,« siger Morten Bang.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.