fdsafdsfasf

fdsafdsfasf

Debat: IT-giganterne fupper politikerne i spillet om de store datacentre

Niels Callesøe, IT-arkitekt og folketingskandidat for SF i Aarhus og Favrskov, Sneppefaldet 9, 8382 Hinnerup

Vidste du, at når Facebook, Apple og Google bygger kæmpestore datacentre i Danmark, så gør de det af en eneste grund? De danske forbrugere har betalt for verdens bedste tele- og el-infrastruktur. Så enkelt er det.

Alle skåltalerne om den grønne profil, det er spil for galleriet. Det er lykkedes de store firmaer at fuppe den ene minister efter den anden. Ikke bare den siddende regering, men også tidligere ministre er hoppet på vognen.

Det lyder bestemt også dejligt, når der tales om IT-arbejdspladser, grøn strøm og genbrug af overskudsvarmen i det danske fjernvarmenetværk. Desværre er virkeligheden en helt anden.

IT-arbejdspladserne bliver der nemlig stort set ingen af. Moderne datacentre betjenes slet ikke af mennesker i Danmark, men af automatiske systemer og programmører i udlandet. På den måde undgår giganterne også at betale skat i Danmark.

Den grønne strøm er ganske vist en god ting, men det er danskerne, der kommer til at betale. Ikke de udenlandske koncerner. Det er nemlig sådan, at de stort set ingen afgifter skal betale af deres enorme el-forbrug. Men danskerne skal stadig leve op til vores forpligtelser om en meget høj andel af vedvarende energi (VE). Så vi kommer til at betale enorme summer for flere vindmøller og anden VE, der går direkte til deres forbrug.

Genbrugsvarmen viste sig heller ikke at være virkelighed. Det lød også for godt til at være sandt! Men selv med afgørelsen fra skatteankenævnet, hvor det blev mere fordelagtigt at genbruge varme, ligger datacentrene slet ikke der, hvor varmen skal bruges. Så hvis det overhovedet bliver muligt at udnytte, bliver det langt dyrere for forbrugerne end antaget i projekterne.

Sidst, men bestemt ikke mindst, var der lige det med infrastrukturen. Danskerne har nemlig, gennem vores ejerskab af elselskaberne, betalt for etablering af en meget driftsikker it- og el-infrastruktur. Desværre betyder det også, at den er meget dyr at udvide til at matche de enorme ekstra behov -- og giganterne betaler kun for den lokale del. Resten af de mange milliarder til udvidelser, kommer forbrugerne til at betale.

Mon ikke det snart er til tid at vælge nogle politikerne, der har forstand på IT, og som ikke er så lette at fuppe?

Publiceret 15 November 2018 14:00