Debat: Venstre arbejder for rute 26

Birgit Liin (V), Anders G. Christensen (V) , byrådsmedlem, Favrskov Kommune

Debat John Møller spørger i Lokalavisen Favrskov, hvor den nye Viborgvej (rute 26) bliver af.

Vi kan godt forstå denne undren, for der er ikke sket meget, siden linjeføringen kom på plads for snart fem år siden. Der mangler således fortsat en anlægslov samt finansiering til projektet. Vi mener ikke, at Favrskov Kommune kan være tjent med, at projektet samler støv.

Folketinget forventes i det nye år at lægge det store puslespil for fremtidens infrastruktur. Puslespilsbrikkerne skal samles til en flerårig masterplan, som et bredt flertal i Folketinget forhåbentlig vil bakke op om. Her er det vigtigt, at vi i Favrskov Kommune er helt fremme i skoene og lægger maksimalt pres på sådan, at rute 26 kommer med i masterplanen. Vi skal derfor i vores optik konkret gøre følgende:

Vi er for det første nødt til at have opdaterede samfundsøkonomiske beregninger for projektet, og konsekvenserne for de 462 boliger, der ifølge Vejdirektoratet er plaget af støj, skal inddrages. Desværre har Transportministeren netop udskudt en ny beregning af samfundsøkonomien for rute 26, hvilket vil betyde, at projektet kan komme til at stå stille endnu et år. Det er vi i Venstre i Favrskov langt fra tilfredse med, og vi vil derfor lægge politisk pres på for at sikre, at genberegningen foretages så hurtigt som muligt.

For det andet skal vi også have andre argumenter klar end de rent samfundsøkonomiske. Byrådet har i oktober 2018 udmøntet 250.000 kr. til såkaldt interessevaretagelse i forbindelse med rute 26. Pengene skal blandt andet bruges til at fremskaffe supplerende analyser, som kan hjælpe projektet på vej.

For det tredje skal vi skabe lydhørhed i Folketinget. Vi vil selv tage turen til Christiansborg, hvilket vi også har opfordret borgmester Nils Borring til. Derfor vil vi tage initiativ til, at en delegation fra Favrskov Kommune beder om foretræde for Folketingets Transportudvalg, hvor vi vil præsentere sagen for transportpolitikerne, så sagen står lysende klar for dem.

Det kunne lade sig gøre at få en beslutning om at etablere et trinbræt i Laurbjerg. Så kan det også lade sig gøre at få en beslutning om rute 26 til gavn for ikke kun Hammel, men for hele Favrskov Kommune. Vi vil i hvert fald gøre vores til, at det sker.

Publiceret 04 January 2019 09:40