Debat: En barndom kan ikke gøres om!

Eva Damsgaard, Hjortevej 16, 8382 Hinnerup

I Jyllandsposten 11/1 - 19 og i Lokalavisen Favrskov i denne uge råbes der: “Vagt i gevær”, fordi Favrskov Kommunes andel af tvangsfjernede børn er steget kraftigt.

Favrskov Børns Rettigheder udtaler, at netop tvangsfjernede børn klarer sig dårligst i voksenlivet.

Når tvangsanbragte børn klarer sig dårligst, er det jo ikke kun fordi, de er tvangsanbragte, men langt mere fordi de har deres arv og ikke mindst tidl. miljø imod sig!

Et barns første levemåneder og -år er yderst vigtige for en god, stabil og harmonisk udvikling.

Når misrøgt opdages, skal man jo ikke være blind for, at det har foregået gennem længere tid - en utryg tid, der bestemt ikke har været gavnlig for barnet! Med den viden in mente, mener jeg derfor, at der ikke er tid til at afprøve alt for mange tiltag for at holde familien samlet - tiltag som forældrene måske ikke kan/vil samarbejde om. Tiden er simpelthen for knap, og barnet risikerer at få uoprettelige ar på sjælen!

Langt de fleste at os har nok set tv-udsendelsen “Er du mors lille dreng?” og her er ingen vel i tvivl om, at anbringelsen skete alt for sent - måske netop fordi man ville undgå tvang!?

Tankevækkende er det også, at der sjældent er klager fra voksne, tidligere anbragte, børn?

Tværtimod har disse voksne ofte været undrende over, at der ikke blev grebet ind langt tidligere i deres liv.

Jeg er dog helt enig i Favrskov Børns Rettigheder om, at der selvfølgelig skal sættes ind så tidligt som muligt, og der skal prioriteres ressourcer hertil! Desværre vælger misrøgtede børn ofte at beskytte deres forældre - og problemet kan derved opdages for sent, hvis vi ikke er dygtige nok til at opfange selv de mindste signaler - og da råbe: “Vagt i gevær!”

For børnenes skyld håber jeg, at både Favrskov Kommune og Favrskov Børns Rettigheder gør deres yderste for at sætte ind så tidligt så muligt.

Publiceret 20 January 2019 08:00