Debat: Hammel Neurocenter udsultes økonomisk

Christian Møller-Nielsen, regionsrådsmedlem (V), fhv. lægefaglig direktør

debat Regionshospitalet Hammel Neurocenters budgetramme er reduceret betydeligt med cirka 13 procent siden år 2015.

Centret er det faglige fyrtårn i Danmark og Norden, hvad angår neurorehabilitering efter hjerneskade samt neuroforskning, og modtager både børn og voksne patienter fra det meste af Danmark til højt specialiseret rehabilitering.

Det er kritisabelt, at Region Midtjylland gradvist udsulter hospitalet økonomisk på trods af, at hospitalet får flere faglige opgaver og pålægges at modtage hjerneskadede patienter meget hurtigt fra de neurokirurgiske afdelinger i Aarhus, Odense og Aalborg.

Hospitalet har i flere omgange været pålagt besparelser, og nu stiger ventetiden for patienter, som har brug for hospitalets kompetencer.

Besparelserne har medført færre sengepladser og mindre personale, hvis man lige ser bort fra sammenlægningen med Regionshospitalet Lemvig.

Situationen er uholdbar for de svært hjerneskadede patienter i Vestdanmark, og derfor bør regionsrådet snarest starte en økonomisk genopretningsplan i forbindelse med budgetlægningen for år 2020.

På sigt er den eneste løsning, at regering og folketing bevilger hospitalsvæsenet i Danmark en højere samlet budgetramme, som er realistisk i forhold til det øgede antal patienter og nye dyre behandlinger og medicin. Det gælder også indsatsen til hjerneskadede patienter.

Selvom den nuværende regering har øget bevillingerne år efter år, er det ikke tilstrækkeligt i forhold til patienternes, borgernes og politikernes forventninger. Budgetrammen er heller ikke tilstrækkelig i forhold til den positive faglige udvikling, hvor flere sygdomsgrupper kan hjælpes effektivt.

Publiceret 22 May 2019 16:00