Debat:

Husk fair skat ved valgene

Lone Loklindt – formand for Nyt Europa, Kristian Weise – generalsekretær i Oxfam IBIS og Thomas Enghausen – næstformand i FOA. Nybrogade 22, st th, 1203 København

I Danmark mister vi årligt omkring 4,5 mia. skattekroner, fordi multinationale virksomheder sender deres penge i skattely. Det svarer til løn til cirka 11.000 pædagoger eller social- og sundhedsassistenter – eller til et nyt superhospital.

En del af disse penge forsvinder, fordi kommuner og andre offentlige instanser køber ind hos de virksomheder, der sender deres penge i skattely. 12 kommuner landet over har vedtaget, at de vil søge at undgå at handle med selskaber i skattely.

De øvrige kommuner, herunder Favrskov kommune, har endnu ikke vedtaget en sådan aftale. Det skyldes blandt andet, at både EU-regler og dansk lovgivning gør det svært for kommunerne reelt at undgå at handle med selskaber i skattely.

Reglerne siger nemlig, at kommunerne altid skal tage det billigste tilbud eller det bedste tilbud til prisen. Ud over tab af skattekroner, betyder det også unfair konkurrence, fordi de multinationale virksomheder med deres skattefiflerier kan tilbyde langt billigere priser end de virksomheder, der betaler skat i Danmark.

Op til EP-valget har vi sammen med en række andre organisationer spurgt alle de danske kandidater, om de vil arbejde for at ændre de EU-regler, der forhindrer kommunerne i reelt at sige nej til skattely-selskaber.Flertallet af kandidaterne siger ja til at arbejde for en ændring, men Liberal Alliance, Venstre og de Konservative ønsker at bevare lovgivningen, som den er.

Hvis din kommune i fremtiden skal kunne sige nej til skattefiflerne og sikre fair konkurrence på udbud, er det afgørende, hvor du sætter dit kryds den 26. Men også folketingsvalget den 5. juni har betydning.

En ny dansk regering kan nemlig, hvis den vil, tillade kommunerne et større handlerum for at holde skattely-selskaber på afstand.Din stemme for fair skat tæller – både ved EU-valget 26. maj og Folketingsvalget 5. juni.

Publiceret 23 May 2019 04:00