Debat:

Der var engang.... men nu er det en pengemaskine for grådige finansfolk

Peder Meyhoff, Overdrevet 15, Hinnerup, folketingskandidat for Enhedslisten

Der var engang noget der hed Postgiro. Det var et statsejet system for billig overførsel af penge.

Det fungerede fint, selvom man skulle på posthuset for at betale sine regninger.

Men Folketinget blev grebet af privatiseringsfeber, og i 1993 blev Postgiro solgt til Bikuben, som siden blevet fusioneret med Danske Bank.

Der var også noget der hed PBS, Pengeinstitutternes BetalingsService, der blev drevet af alle danske pengeinstitutter i forening. De konkurrerede med Postgiro, og lancerede desuden Dankortet. Derimod prøvede staten aldrig at lave et betalingskort, og da Postgiro blev privatiseret, var det slut med offentlige, ikke-kommercielle betalingssystemer.

Det var måske til at leve med et system ejet af de danske pengeinstitutter, men i 2009 blev PBS fusioneret med et tilsvarende norske betalingssystem (og siden flere andre) og siden solgt til et konsortium, hvor ATP var med. I 2017 solgte ATP imidlertid sin del, og i dag er hele Nets ejet af en amerikansk kapitalfond. Dermed fik de nye amerikanske ejere næsten monopol på overførsel af penge i Danmark.

Undervejs opkøbte Nets også DanID der havde udviklet det der blev til NemID.

DanID var ejet af TDC og PBS, men PostDanmark var også med i udviklingsarbejdet.

Hvorfor denne lange redegørelse? Jo, fordi noget der engang var ejet, dels af det offentlige, og dels af alle pengeinstitutterne i fællesskab, nu er en pengemaskine for en amerikansk kapitalfond.

Og hvad så, det kan vel lige meget hvem der ejer det? Nej, både Dankortet og NemID har en så monopolagtig karakter, at det burde ejes af det offentlige, fx af Nationalbanken, og være drevet som et hvile-i-sig-selv-selskab.

Nets er en god forretning, men gevinsten sendes ikke retur til brugerne; den ender hos ejerne og hos direktionen – det sidste i form af høje lønninger og absurd fordelagtige bonusprogrammer. I dag kan vi læse, at topdirektøren alene har mulighed for at få en gevinst på 1,9 mia. kroner.

Det er brugerne der betaler regningen, mens direktionen og ejerne scorer kassen - fordi noget der engang var enten statsejet eller ejet af de danske pengeinstitutter i forening nu er blevet en pengemaskine for en kapitalfond.

Enhedslisten foreslog i 00’erne at Nationalbanken skulle overtage Dankortet, men vi blev grinet ud af daværende minister Brian Mikkelsen fra Konservative. Men mon ikke de fleste i dag kan se det fornuftige i, at det offentlige bør drive næsten-monopoler som Nets? Alle partierne på venstrefløjen – og også DF – er i dag kommet med forslag til indgreb over for de absurde bonusordninger, og det er da udmærket, men der er risiko for at de kan omgås.

Derfor er det relevant at genoplive Enhedslistens forslag om at Dankortet skal overtages af det offentlige – og det samme skal NemID.

Publiceret 03 June 2019 05:25