Debat: Giv børnene ro på og en tro på fremtiden

Charlotte Broman Mølbæk, folketingskandidat og byrådsmedlem for SF Randers

Lige om lidt er der valg, og du skal sætte et utrolig vigtigt kryds. Et kryds, som er helt afgørende for vores børns fremtid. Jeg er bekymret for mine børns fremtid, hvilket er grunden til, at jeg har valgt at stille op til folketinget.

Som pædagog og mor til tre oplever jeg, hvordan pædagoger og lærere har for lidt tid til at sætte deres gode intentioner og kompetencer i spil.

Vi har i den senere tid set flere skræmmende dokumentarer om livet i daginstitutionerne fra et børneperspektiv. Konklusionen er klar. Det er ikke godt nok! Der er nemlig stor mangel på voksne - til stor skade for de små, der ikke oplever en tryg hverdag. Som venter på et gyldent og kort øjeblik med nærvær og ro sammen med en voksen. Det er skadeligt for alle børns trivsel og udvikling. Derfor insisterer SF på, at der skal indføres en minimumsnormering - børns garanti for voksne nok.

Folkeskolerne rundt om i landet er maksimalt pressede af en underfinansieret folkeskolereform, konstante nedskæringer og alt for mange bundne opgaver, som gør det nærmest umuligt at leve op til sine faglige ambitioner. Ligesom børnene og de unge, der presses af det store test og karakterræs. Oveni er der inklusionen, der halter, fordi tiden ikke er der, og fordi ekspertisen ikke er der. Igen er det børnene der betaler prisen.

Aldrig før har vi oplevet så mange børn med angst og i mistrivsel. I SF vil vi give mere tid til forberedelse til lærere og pædagoger, og flere to-voksen timer. Vi vil have et klassemax. på 24 elever, loft over lærernes undervisningstid, mere uddannelse og tid til fordybelse - både i undervisningen og i relationen til den enkelte elev.

Hvis vi ikke sætter ekstra skub på den grønne omstilling, ødelægger vi den klode, vores børn skal leve på. Derfor skal vi alvor få startet den grønne omstilling nu. Hvis ikke vi får skabt en meget mere bæredygtig måde at være på kloden, så kommer alle vores ressourcer og kræfter til at gå til at begrænse skader.

Vi skal være ambitiøse og opfylde målsætningen om 100% vedvarende energi, og vi skal for alvor gøre noget ved CO2 udledningen fra landbruget, ved transportsektoren og ved vores egne biler. Der skal også være en grøn klode til vores børn.

Lad det her blive et velfærdsvalg og klimavalg. Så kan mine mange visioner for mine og dine børns fremtid blive en realitet. En rød og en grøn fremtid, hvor der er plads til os mennesker og hvor alle kan blomstre. Det vil give alle børn mere ro på.

Publiceret 04 June 2019 08:04