Debat: Alle drenge bør tilbydes gratis HPV-vaccination

Christian Møller-Nielsen (V) regionsrådsmedlem, Hammel

debat Sundhedsvæsenet bør betale for frivillig HPV-vaccination til både piger og drenge for at forebygge de kræftformer, som opstår senere i livet som følge af infektion med Human Papilloma Virus(HPV).

I dag er det kun piger og de kommende generationer af 12-årige drenge, som tilbydes gratis HPV-vaccination.

HPV er særdeles smitsom, og det er vanskeligt at undgå at blive smittet i ung alder.

Livmoderhalskræft skyldes en HPV-infektion, og HPV spiller også en rolle for udvikling af kræft i endetarm, mandler og penis. Der er derfor mange gode grunde til at forebygge HPV-infektion hos begge køn.

Vaccinationsdækningen for HPV er desværre lav i Danmark på trods af, at vaccination beviseligt forhindrer kræft, og at alle tilgængelige undersøgelser viser meget lav risiko for alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccination.

Tilbud om frivillig gratis HPV-vaccination til alle drenge vil bidrage til at forebygge smittespredning af den farlige virus, og det vil fagligt være en saglig forebyggelsesindsats.

Jeg foreslår, at alle kommuner i regionen går forrest med kræftforebyggelse og tilbyder alle drenge gratis HPV-vaccination.

Byrådsmedlem Morten Bang (V) i Favrskov byråd vil medtage forslaget til de nært forestående budgetforhandlinger.

Det er enestående, at en HPV-vaccination i barnealderen kan forhindre alvorlige kræftsygdomme senere i livet.

HPV-vaccine er den eneste kendte vaccine, som med sikkerhed kan forhindre udvikling af alvorlige kræftformer hos både kvinder og mænd.

Derfor bør kommunerne også bidrage til, at alle piger og drenge tilbydes gratis HPV-vaccination, og dermed samtidig ophæve den usaglige kønsdiskrimination af drenge.

Publiceret 27 August 2019 08:36