Debat:

DI lokalt erhvervsklima - set fra formandens stol

Kent H. Jeppesen, Formand i Favrskov Erhvervsråd

Den længe ventede årlige status, på det lokale erhvervsklima fra Dansk Industri er endelig kommet, og det har endnu engang været fornøjelig læsning.

Selvom vi er droppet fra en 10. til en 17. plads, så er vores samlede score steget marginalt fra 3,82 til 3,84, og vi ligger ikke dårligt. Overordnet set, så må vi på hele Danmarks erhvervslivs vegne glæde os over, at mange kommuner har ”givet den gas”.

Det er dog også et kraftigt vink med vognstangen, der kommer fra vores erhvervsliv til vores lokalpolitikere om, at infrastruktur og transport er vigtigt, for at vi kan holde momentum. Det er ikke kun trængslen på Århusvej i Søften og E45, men hele Favrskov Kommune, der skal gøres noget ved.

Hvis vi følger den politiske debat, så er det stort set kun letbanen, der fylder, men hvis vi ikke skal skabe et ”udkants” Favrskov, så er det langt vigtigere, at vi får åbnet i den vestlige del af kommunen for eksempel med en motortrafikvej på rute 26, og at vi ikke slår den interne kollektive trafik ihjel. Erhvervslivet og befolkningen (vores arbejdskraft) efterlyser en snarlig politisk stillingtagen til hvad, der bliver leveret og hvor pengene til driften kommer fra. Alternativt bosætter vores medarbejdere sig i andre kommuner, der er mere klare i spyttet – denne udvikling er allerede i gang. Det gør det sværere at skaffe dygtige medarbejdere til vores lokale arbejdspladser.

Erhvervslivet i Favrskov Kommune vækster, og antallet af arbejdspladser vokser fint. Derfor er det også vigtigt, at vores folkeskoler tager den åbne skole mere seriøst og udnytter det samarbejde, de lokale virksomheder står klar til med åbne arme. Jeg ved godt, at det er lettere at slå op på side 86 i den bog, der er en del af årets pensum, men også skolerne/lærerne må gå en ekstra mil for, at vores unge får øjnene op og bliver inspirerede af de muligheder, et samarbejde med erhvervslivet giver.

Den kommunale byggesagsbehandling spøger stadig i den nye undersøgelse og rammer os lidt, men heldigvis så er sagsbehandlingstiden forbedret rigtigt meget henover foråret og sommeren, så en byggesag nu kan behandles indenfor en acceptabel tid. Vi skal dog alle huske, at en effektiv sagsbehandling også kræver en ansøgning af høj kvalitet.

Det går godt, og ¾ af vores virksomheder vil anbefale andre at etablere sig i Favrskov Kommune – erhvervslivet og vores medarbejdere ønsker bare en klar udmelding, og at der bliver handlet herefter NU. Favrskov Kommune har potentialet, vi skal bare bruge hele kommunen – det er langt lettere at vækste og tiltrække arbejdskraft, hvis vi spiller på alle strenge.

Publiceret 12 September 2019 07:00