Birgit Liin.

Birgit Liin.

Debat:

Favrskovs friskoler slap med skrækken - denne gang

Birgit Liin (V) medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat

debat Man kan let komme til at tage det frie valg inden for skoleverdenen, ældresektoren og sygehusvæsnet for givet.

Men det er ikke naturgivent, at der findes et frit valg. Det er en tilkæmpet ret, som vi i Venstre står vagt om.

Det har vist sig, at det frie valg er under pres fra den socialdemokratiske regering.

Senest har Socialdemokratiet forsøgt at svinge sparekniven over friskolerne med omkring 300 mio. kr. om året.

Det ville ramme alle landets friskoler og ville have store økonomiske konsekvenser også for vores lokale friskoler i Favrskov Kommune.

Det var derfor en stor sejr for landets friskoler, da den socialdemokratiske regering for nylig blev tvunget til at droppe de varslede nedskæringer på landets fri- og privatskoler.

Men Socialdemokratiet ændrer ikke holdning, blot fordi de lige nu ikke kunne skaffe flertal for forslaget. Det kan dukke op igen, så længe de har regeringsmagten.

I Venstre glæder vi os over, at regeringen er blevet tvunget til at sløjfe sine besparelser. Vi har fra starten kæmpet bravt for det frie skolevalg, fordi vi – også i vores skolevæsen – skal kunne rumme de forskellige behov.

Børn og familier er ikke ens, og derfor er forskellige skoleformer en gevinst for vores samfund. Vi skal anerkende, at civilsamfundet i visse tilfælde kan levere den bedste løsning til de familier, der vælger det.

I Venstre i Favrskov arbejder vi også for, at vores lokale efterskoler - Frijsenborg Efterskole og Gudenaadalens Efterskole - skal fritages for at betale grundskyld.

I forvejen er friskolerne fritaget, og der er ikke en saglig grund til at forskelsbehandle friskolerne og efterskolerne og derved lade efterskolerne bære en ekstra økonomisk byrde.

Det var dog ikke muligt for os at komme igennem med dette synspunkt i den netop afsluttede budgetproces.

Det er ærgerligt, men det er vigtigt at blive ved med at kæmpe for sagen - for fri-, privat- og efterskoler yder et vigtigt bidrag til vores fælles samfund, også i Favrskov.

Publiceret 27 November 2019 16:00

Foredrag i Ø. Velling Forsamlingshus