Ensomhed skal bekæmpes blandt ældre, lyder det fra Ældrerådets formand Erik Bertelsen. Foto: CSJ

Ensomhed skal bekæmpes blandt ældre, lyder det fra Ældrerådets formand Erik Bertelsen. Foto: CSJ

Debat:

Varme hænder eller teknologi i ældreplejen - hvilket samfund ønsker vi?

Der er brug for en etisk debat blandt politikere og beslutningstagere i ældreplejen. Hvilket samfund er det, vi ønsker i fremtiden?

Erik Bertelsen, formand for Ældrerådet i Favrskov Kommune

Debat Ældrerådet i Favrskov kommune ønsker at ensomhed bekæmpes også blandt ældre. Ensomhed tager livsværdi fra mennesker. Samtidig ved vi der kommer mere velfærdsteknolog ind i ældreplejen.

Der er brug for en etisk debat blandt politikere og beslutningstagere i ældreplejen. Hvilket samfund er det vi ønsker i fremtiden. Er det øget brug af velfærdsteknologi og måske derved fremme at der bliver flere ensomme. Udviklingen går så stærkt, at det kun er fantasien der sætter grænser for hvad teknologen kan bruges til i fremtiden. Men vi er jo alle sårbare.

Hvilket samfund ønsker vi for vore ældre medborgere som har brug for hjælp til at klare hverdagen? Er det mere teknolog og færre varme hænder eller hvilke overvejelser skal der være om fremtidens pleje? Hvor langt er det værdigt at gå i at fratage vore ældre medborgere kontakt med mennesker med varme hænder og i stedet erstatte hjælpen med teknologiske hjælpemidler og måske derved fremme ensomhed?

I den kommende ti års periode vil der i Favrskov Kommune være en vækst af personer over 60 år, på ca. 21% eller omkring 2500 personer. Det er nærliggende uden skrupler at tage alle muligheder af velfærdsteknolog i brug i ældreplejen og derved lettere få økonomien til at hænge sammen.

Men der er ingen lette svar på de dilemmaer der opstår de kommende år. Der bliver måske også mangel på personale i ældreplejen om få år. Ældrerådet foreslår derfor, at der holdes en konference her i kommunen, hvor der fokuseres og skabes en bevidsthed om de etiske dilemmaer der opstår i dette spændingsfelt.

Ældrerådet er meget enig med borgmesteren når han udtaler i sin nytårstale, at tryghed fremmer det gode liv. Men vi kan godt overveje om trygheden gælder for alle af vore medborgere. Og hvad er det gode liv for vore ældre medborgere der har brug for hjælp for at få et godt liv. Det kunne en etisk debat være med til at fremme. Etik er jo netop de normer og værdier der kommer til udtryk når vi møder andre mennesker.

Publiceret 09 January 2020 08:00