Debat:

Ny madpolitik bør være klimavenlig

Anne Neergaard, Kongensbrovej 13, 8881 Thorsø

Der er stor diskussion om madpolitikken i Favrskov byråd.

Om menuerne skal være med udgangspunkt i højtider, traditioner og en alsidig dansk madkultur eller om maden skal tilberedes med udgangspunkt i sæsonens råvarer og traditioner. Hvor er den store forskel?

Traditionerne holdes, så juleanden og risalamanden vil under alle omstændigheder være sikret. Men som katten går rundt om den varme grød, så nævnes de store problematikker ikke konkret. Den traditionelle danske madkultur er meget baseret på kød og mejerivarer.

Det er de mest klimabelastende fødevarer. Hvis jordens temperaturstigning skal bremses, skal der ske en markant reduktion af drivhusgasser fra fødevareproduktionen. Vi skal omlægge vores madvaner til mere plantebaseret mad.

Det er optimalt med årstidens lokale råvarer, som ønsket af Social-og Sundhedsudvalget.Ved at nedsætte storforbruget af animalske fødevarer i den vestlige verden og ved at dyrke menneskeføde på markerne fremfor mad til dyr, er der større mulighed for at kunne brødføde verdens befolkning på 10 mia. i 2050.

Så der skal være længere mellem flæskestegene og vi må gerne inspireres af andre kulturers brug af planteproteiner: ærter, bønner m.m. Et andet forhold er, at plantebaseret kost kan være bedre for sundheden. Hør nærmere om det 1. April i Favrskov Klimauger.

Publiceret 18 February 2020 14:00