Søren Frandsen (SF).

Søren Frandsen (SF).

Debat:

Kommunalisering af de ældres smagsløg?

Søren Frandsen, Byrådsmedlem (SF), Vestervej 6, 8382 Hinnerup

Debat Socialdemokratiets forslag om at forsimple kommunens mad- og måltidspolitik er endt i en sand shitstorm, hvor beskyldninger om, at de ældre ikke længere må få frikadeller eller juleand, flyver gennem luften.

Jeg synes, at reaktionerne er noget voldsomme.

SF kunne godt leve med den gamle formulering, men når nu vi skal vælge, så er vi mere til den nye formulering.

Baggrunden herfor er, at i udgangspunktet skal vi (som offentlig myndighed) blande os så lidt som muligt i, hvad de ældre får at spise.

Vi skal sikre os, at maden har en ordentlig kvalitet og er ernærende. Derudover skal vi blande os uden om – og lade borgernes ønsker være drivende for hvilke retter, der serveres. Det er også praksis i dag. Man har mulighed for at vælge mellem forskellige forretter og hovedretter. Menuen fastslås måske af leverandøren – men det er borgeren, der vælger. Menuen sammensættes i naturlig forlængelse heraf efter borgernes ønske og behov.

Det vil sige jo mindre vi blander os – jo bedre muligheder har borgerne for at få den mad, som de ønsker.

Helt grundlæggende kan man spørge sig selv, om det ikke er et skridt i den rigtige retning at lade borgerne få mere indflydelse på de serviceydelser, der har en direkte påvirkning på deres liv?Favrskov kommune har valgt at kommunalisere de private fælles veje – og nu kæmper man heroisk for en fortsat kommunalisering af de ældres smagsløg. Den danske madkultur står og falder med, hvorvidt man får sikret de ”danske” frikadeller for feta og andre fremmede magter.

Måske er pendulet svinger for meget til den ene side? SFs grundtanke er i hvert fald, at offentlig regulering skal være begrundet i en nødvendighed – det skal ikke bare være automatik. Vi skal ikke regulere og begrænse, fordi vi kan. Vi skal gøre det, fordi det er nødvendigt.

SF har en stor tiltro til vores borgere – herunder vores ældre medborgere. De ved godt, hvad de ønsker på menuen.

Det skal vi ikke blande os i.

Publiceret 28 February 2020 09:00