Debat:

Hjælpepakkerne støtter også de firmaer, som alligevel ville lukke

Carl-V. Buchwald, virksomhedsrådgiver, Langaa

Debat Jeg har den dybeste respekt for såvel små og mellemstore som store virksomheder, når de kører en sund virksomhed, og at samfundet støtter dem i en meget svær tid. Men der, hvor det går galt, er, at man med de nye redningspakker også støtter de usunde virksomheder, der for længst burde være lukket ned, og her tænker jeg ikke mindst på iværksætterselskaberne, de såkaldte IVS’er, som en af de forrige regeringer absolut ville have indført.

Der er besluttet en slutdato for disse virksomheder; men nu bliver de tilført en udskydelse af momsindbetalinger etc., som de alligevel ikke kan indbetale om et halvt år eller senere.

Og mht. moms er der især én ting, som mange journalister og politikere overser. Moms er noget, vi som både privatpersoner og virksomheder betaler.

Dvs., det er penge, der løbende bliver tilført virksomhederne som gratis ”lån”, der dermed skal betales tilbage til samfundet. De sunde virksomheder lægger denne løbende ”låneindtægt” til side for senere indbetaling til Skattestyrelsen.

De usunde bruger den som løbende driftskapital, så de må bruge nye betalinger for at betale denne gæld. Og er der en omsætningsnedgang på eksempelvis 100 pct., er der ingen penge til at indbetale moms.

Dansk Rejsebureau Forening opfordrede den 15. marts sine medlemmer til omgående at stoppe med refunderinger af indbetalte penge for rejser, der bliver aflyst, selv om det er mod pakkerejselovens intentioner. Jeg indrømmer, at rejseselskaber, store som små, har likviditetsproblemer, da de forud også skal betale transportører og hoteller; men igen viser det, at det er nye kunders indbetalinger, der dækker driften.

Måske trænger der også her til en oprydning, eller også kommer den nu af sig selv.

Det eneste positive er, at med de meget indskrænkede aktiviteter når vi målet for nedsatte CO2-udledninger meget før end beregnet, og så må de mennesker – unge som ældre, der bruger al deres tid på det – finde noget mere produktivt at tage sig til.

Publiceret 23 March 2020 14:00