Simon Buus er til daglig ansat i Hadsten Kultur- & Idrætscenter og i Hadsten Håndbold i to deltidsstillinger. Arkivfoto

Simon Buus er til daglig ansat i Hadsten Kultur- & Idrætscenter og i Hadsten Håndbold i to deltidsstillinger. Arkivfoto

Debat:

Foreningslivet bliver også ramt af Corona

"En ufrivillig pause som denne kan risikere at koste medlemmer for vores foreninger og deraf medlemskontingenter. Det kan specielt koste sponsorater, da vores erhvervsliv er ramt hårdt af denne krise," lyder det fra Simon Buus Olsen i læserbrevet her

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre i Favrskov. Bøgehaven 3, 8370 Hadsten

Debat Vi er i en unormal tid, der kræver unormale løsninger, for at få bugt med den sundhedskrise vi står i.

Det går ud over lønmodtagere, det går udover virksomheder. Men det går også udover foreningslivet.

Foreningslivet som i Danmark er noget helt unikt, mere unikt end den menige dansker lige tror.

Vi ser her i krisen, at det frivillige gen er i danskernes DNA. Vi hjælper hinanden og byder til, hvor vi kan hjælpe. Om end omstændighederne ikke er fantastiske, så er det egentligt dejligt at se, hvor meget fællesskab faktisk betyder for folket, også selvom det for en stund er med afstand til hinanden.

Men det frivillige foreningsliv lider også i krisen. Håndboldklubber mistede sæsonafslutningen, gymnastikforeninger mistede alle deres opvisninger, og fodbold mistede deres opstart. Ingen ved hvornår vi kan være tilbage i hallerne eller på banerne.

Derfor er det også en usikker tid, som Foreningsdanmark er inde i. Også økonomisk.

Foreninger lever nemlig også af andet end lige deres sportsgren, nemlig at lave arrangementer og events, som man målrettes udvikling, til medlemmernes bedste. Det holder kontingenterne nede, så alle så vidt muligt har mulighed for at være med, uanset socioøkonomiske forhold.

I Favrskov har vi enormt mange aktive foreninger på event-området både i HOG, SGF, HGF og i de forskellige foreninger i Hadsten, og sikkert mange flere. De står nu alle overfor aflyste arrangementer, som for nogens vedkommende kan have været indregnet i budgetterne som en indtægt, men nu i bedste fald bliver et 0, hvis man kan indgå under Regeringens kompensationsordning. Og ingen ved lige nu, hvornår der bliver åbnet op for større arrangementer igen.

Umiddelbart vil jeg tro, at de fleste foreningers formålsparagraf ikke omhandler at skabe en størst mulig egenkapital til at stå imod kriser i denne skala men i stedet at skabe de bedst mulige forhold for ens medlemmer og skabe grundlag for flere af disse. Derfor aktiveres midler også hurtigt i nye initiativer, nyt udstyr, ja mange forskellige ting, som man måske allerede har forpligtet sig til.

Naturligvis sidder enhver bestyrelse og er ansvarlig omkring det økonomiske aspekt af en forening, men at have en egenkapital, der kan holde til dette, er ikke sikkert en bestyrelse lige har forberedt sig på.

De fleste foreninger er økonomisk kørt via tre ting: Medlemskontingenter, sponsorater og forskellige tilskud fra kommunen.

En ufrivillig pause som denne kan risikere at koste medlemmer for vores foreninger og deraf medlemskontingenter. Det kan specielt koste sponsorater, da vores erhvervsliv er ramt hårdt af denne krise.

Nu hører man om kommuner, der går i hver sin retning på fronten omkring tilskud til foreningslivet.

Nogen halverer det, andre fjerner det helt, og nogle udbetaler blandt andet medlemstilskud allerede nu, for at foreningerne allerede nu har et overblik over, hvilken økonomisk situation de står overfor.

Nogen kommuner udbetaler også fortsat lokaletilskud, timetilskud med mere til selvejede institutioner a la idrætscentre, om end der lige nu er lukket for aktivitet.

Her har jeg indtil videre ledt en smule forgæves, omkring hvor Kultur- & Fritidsudvalget i Favrskov Kommune ligger på denne front.

Men jeg vil foreslå, at man sørger for at fastholde betaling til selvejede institutioner ud fra eksempelvis samme periode sidste år, ligesom man bør undersøge muligheden for at udbetale medlemstilskud hurtigere eller give et overblik til foreningerne allerede nu, om hvor meget man får udbetalt her senere på året.

Regningen kan risikere at blive højere ved at gøre andet. Foreningslivet er drevet af frivillige, som i forvejen har mange ting i denne tid at skulle forholde sig til. Vi skal ikke tvinge dem til at droppe udviklingen af deres foreninger eller centre, ved at skulle vende hver mønt i foreningen for at finde besparelser, der går udover foreningens formål.

Jeg håber også, der kommer en håndsrækning til kultur og fritidslivet generelt i Danmark, fra Christiansborg. Jeg ved at blandt andet, at DGI kæmper hårdt for at få dagsordenen igennem, men derfor må og kan vi godt agere i Favrskov allerede nu og hjælpe vores foreninger, så de også kan se frem mod en åbning igen, med glæde og udvikling for øje, og ikke besparelser, der ikke er til gavn for vores børn og unge.

Publiceret 31 March 2020 17:00