Det er på hjørnet her ved Ådalsvej i Hinnerup, at de tre forreste og nu forladte huse skal rives ned og i stedet rumme en etageejendom. Foto: Michael Wulff

Det er på hjørnet her - Ådalsvej-Fredensgade - at de tre forreste og nu forladte huse skal rives ned og i stedet rumme en etageejendom. Foto: Michael Wulff

Debat:

Farvel til endnu en bid af det gamle Hinnerup

"Nu svinges leen så over endnu et markant hjørne af bybilledet," skriver Chris Sørensen fra Hinnerup blandt andet

Chris Sørensen,Humlehaven 26, 8382 Hinnerup

Debat Man kan ikke undgå at blive trist ved at erfare, at endnu en bid af det "gamle" Hinnerup snart vil forsvinde til fordel for bevidstløst etagebyggeri. Jeg tænker på de netop fremlagte planer om at rive husene mellem Fredensgade og Ådalsvej ned til fordel for blokke i op til fem-etagers højde. Skulle projektet blive virkelighed, er det på få år lykkedes at afvikle en række kønne huse på samtlige fire gadehjørner til fordel for... ja døm selv.

Et rids viser det område, som Favrskov Kommune ønsker at udlægge til etagebyggeri. Illustration: Favrskov Kommune

Et rids viser det område, som Favrskov Kommune ønsker at udlægge til etagebyggeri. Illustration: Favrskov Kommune

Man må sige, at det er en imponerende evne, skiftende byråd har haft til at ødelægge de karakteristika, der kendetegner en klassisk, dansk stationsby med smukke, gamle, tidstypiske huse med tilhørende haver og højt til loftet og erstattet det med kønsløst metermålsarkitektur uden sjæl og udsigt til nogensinde at blive til historie. Planløst er der over tid blevet gnavet bid for bid fra Jernbanegade til Ledvogtervej uden tanke for helheden.

I nyere tid er det stadig en gåde, at man tillod etagebyggeriet mellem Storegade, Borgergade og Fredensgade, en massiv, mørk mastodont fuldstændig ude af proportioner med omkringliggende huse.

Og nu svinges leen så over endnu et markant hjørne af bybilledet, eftersom det på sigt er planen at rydde alle huse mellem Ådalsvej, Fredensgade og Østergade, så den rolige overgang mellem eng og by forsvinder helt.

Hvor så, kan man med rette spørge, hvis det har sin rigtighed, at ældre mennesker efterspørger den type boliger, så de kan få bymidten ind intravenøst, om man så må sige?

Man kunne begynde med at vende blikket over på den anden side af jernbanen på Skovvej over for Rådhuset. Her kan man hælde alle de etager på, man ønsker, eller man kan bygge flere etager oven på Superbrugsen eller de andre centerbyggerier blot for at nævne et par forslag, der ikke ville genere de nærmeste naboer. Allerhelst burde hele midtbyområdet gentænkes, men det er nok for meget forlangt.

Realdania har i øvrigt lige offentliggjort resultatet af en undersøgelse, hvor man har spurgt 2.000 danskere om deres forhold til historiske bygninger. Flertallet af deltagerne mener, at historiske steder giver dem en bedre forståelse af, hvem de selv er i relation til fortid og nutid. Omkring hver tredje mener, at historiske steder har betydning for deres livskvalitet og fællesskabet med andre. Sic.

Publiceret 24 May 2020 09:00