Charlotte Green. Pressefoto

Charlotte Green. Pressefoto

Debat:

Giv institutionerne friheden til selv at vælge

"Vi foreslår, at man sparer udbudskonsulenten og i stedet lader institutionerne stå for at udbyde præcis den frokost man ønsker lokalt inden for den pris, som er aftalt," siger Charlotte Green

Charlotte Green, byrådsmedlem og folketingskandidat

Det konservative Folkeparti foreslog i maj måned at frokostordningerne i daginstitutionerne skal være op til den enkelte institution lige som det er på skolerne. I den kommende uge er sagen på dagsordenen til beslutning, hvor forvaltningen lægger op til at gøre som vi plejer med et centralt udbud. Ordningen fungerer på den måde, at forældrene i en institution vælger om man vil have frokostordning eller smøre madpakker hver især. Forældrene betaler selv frokostordningen, så der ingen omkostning for kommunen.

Ulempen for forældre og bestyrelse i institutionerne er lige nu, at hvis man melder sig til frokostordningen, er det kommunens udbudskonsulenter, der bestemmer indholdet i børnenes frokost. Det er der ikke alle steder lige stor tilfredhed med. Institutionerne har nul indflydelse på indholdet i madpakkerne og lokale leverandører får ingen glæde af ordningerne, der kun handler om at få billigste stordriftspris. Aktuelt er prisen faktisk under det aftalte, og spørger man forældrene er udbuddet også noget kedeligt for børnene.

Konservative ønsker derfor nye tider. Vi foreslår, at man sparer udbudskonsulenten og i stedet lader institutionerne stå for at udbyde præcis den frokost man ønsker lokalt inden for den pris, som er aftalt. Det giver lokale arbejdspladser og konkret forældreindflydelse på indholdet. Dermed mere nærdemokrati og frihed at være forskellige. Eneste ulempe er, at det fjerner forvaltningens centrale styring af madpakkeindholdet. Udbuddet er for 2 år. Vi mener, at det skal prøves, så vi fastholder mest mulig nærhed og flest mulige lokale arbejdspladser.

Publiceret 12 June 2020 06:00