Morten Bang (V). Pressefoto

Morten Bang (V). Pressefoto

Debat:

Brandstationen er reddet!

Kommentar til lokalredaktørens klumme i Lokalavisen Favrskov

Morten Bang, Favrskov byråd for Venstre

DEBAT På det ekstraordinære byrådsmøde den 15. juni blev brandstationen i Hinnerup reddet.

Beredskabskommissionen fulgte Favrskov kommunes indstilling om at sende brandslukningen i Hinnerup i udbud med to muligheder.

A: En løsning, hvor brandslukningsopgaven i Hinnerup udbydes uændret som i dag.

B: En løsning, hvor der laves en aftale med Østjyllands Brandvæsen om at varetage slukningsopgaverne i de dele af Søftenområdet, hvor det ud fra beregningerne ser ud til, at Station Lisbjerg kan komme hurtigst frem.

Uanset hvilken løsning der ender med at blive til virkelighed, så er det vigtigt, at alle beregninger og fakta bliver vendt og drejet. Det betyder, at Beredskabsstyrelsen, der er tilsynsførende myndighed på området, skal komme med en udtalelse. Den udtalelse vil ikke kun basere sig på fiktive beregninger, men der vil man kigge på de faktiske trafikale forhold, afgangstider, mandskab, materiel, fremkørselshastigheder med videre.

Hvis brandstationen i Hinnerup fortsat skal dække hele slukningsområdet, så skal vi have beredskabsstyrelsens 'blåstempling' af, at det realistisk er den bedste og hurtigste løsning i forhold til hele området. Og det kan meget vel vise sig, at det er tilfældet.

Med de særdeles optimistiske beregninger, vi har set på responstiderne fra Station Lisbjerg, så kan jeg have min tvivl, om de holder, hvis man kigger strækningen efter.

Brandbilerne fra Lisbjerg skal gennem flere rundkørsler, mange lyskryds og flere steder vil de blive bremset af trafikken, fordi den øvrige trafik simpelthen ikke har mulighed for at vige til hverken højre eller venstre.

Så når Beredskabsstyrelsen kigger det efter, så er jeg ikke sikker på, at Station Lisbjerg kan nå til Søften hurtigere end stationen i Hinnerup. Læg dertil at i det tidsrum, der statistisk er flest udkald, er også det tidsrum, hvor trafikken er tættest på strækningen fra Lisbjerg til Søften.

Jeg er tryg ved, at Beredskabsstyrelsen kigger på slukningsområdet og kommer med deres vurdering af, hvad der er bedst for borgerne. Og kommer de frem til, at hele slukningsområdet fortsat skal dækkes af Hinnerup, så er jeg helt tryg ved det!

Udover det nuværende slukningsområde så er der store planer om byudvikling i Hinnerup Nord og i Foldby/Norring. Begge steder vil være dækket af Station Hinnerup.

De nye adresser i Hinnerup N skal også kunne klares med en responstid på under 10 minutter. Det kan ikke lade sig gøre med selv de mest optimistiske beregninger for Station Lisbjerg, det kan kun klares af Station Hinnerup.

Så mit svar til lokalredaktøren er kort og godt: Jeg deler ikke din bekymring om, at vi igen skal til at snakke om mindre beredskab i Hinnerup og i Favrskov.

Denne sag har én gang for alle slået fast, at brandstationen i Hinnerup er nødvendig for, at borgerne er trygge, og for at vi kan levere hurtige responstider i hele området. Ydermere er brandstationen i Hinnerup bemandet med 16 mand, der kan afgå på fem minutter. Det sikrer robusthed og dynamik i hele Favrskov, når der er større og alvorlige hændelser ikke kun i Hinnerup, men også i Hammel og Hadsten.

Publiceret 27 June 2020 09:00