Benny B. Jensen. Pressefoto

Benny B. Jensen. Pressefoto

Debat:

Farvel til frit gymnasievalg

"I vores del af regionen skal alle andre gymnasier end de to problemfyldte efter sommerferien have færre elever. Dette gælder også Favrskov Gymnasium, der havde en forventet kapacitet på 11 klasser, men nu kun må oprette ni klasser," skriver Benny B. Jensen fra Nye Borgerlige Favrskov

Benny B. Jensen, formand for Nye Borgerlige Favrskov, Vadstedvej 208, Hammel

Benny B. Jensen, Formand for Nye Borgerlige Favrskov, Vadstedvej 208, Hammel

debat I disse dage fejres glade studenter over hele landet. Denne sommers studenter har en ekstra grund til at juble; de er den sidste årgang, der har haft et frit gymnasievalg. De har haft lov til at vælge gymnasier til, men også fra.

Der har i mange år været store problemer på de såkaldt "indvandrertunge" gymnasier med obstruktion af undervisningen, vold og udøvelse af social kontrol. Dette er for nylig dokumenteret af Unitos, som ville finde svar på, hvorfor den sociale kontrol stadig, efter 10 år med bl.a. talrige offentlige interventioner, forekommer. Undersøgelsen viser bl.a., at "højere uddannelse får ikke den sociale kontrol til at forsvinde" og at "social kontrol også rammer etnisk danske ikke-muslimer, direkte i form af nedværdigelser, trusler og psykisk og fysisk vold, eller indirekte gennem negativ klasserumskultur”.

Gymnasier som Århus Gymnasium i Tilst og Viby Gymnasium lider under et faldende elevoptag og en hverdag præget af disse særlige problemer.

Regeringen mener, at problemet løses ved at tvinge elever til at gå på de ramte gymnasier. I september 2019 foreslog undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil en række fordelingsregler, og de blev i februar vedtaget af Folketinget. Kun Nye Borgerlige stemte imod. I vores del af regionen skal alle andre gymnasier end de to problemfyldte efter sommerferien have færre elever.

Dette gælder også Favrskov Gymnasium, der havde en forventet kapacitet på 11 klasser, men nu kun må oprette ni klasser. Mange unge, der skal på gymnasiet efter sommerferien, må derfor ikke gå på det ønskede lokale gymnasium, men skal i stedet spendere deres gymnasietid i enten Tilst eller Viby, og vil sandsynligvis få en konfliktfyldt gymnasietid. De unge mennesker skal betale prisen for en manglende vilje til at løse problemerne fra bunden. I Nye Borgerlige mener vi, at man frit skal kunne vælge gymnasium – også her i Favrskov.

Publiceret 13 July 2020 09:00