Debat:

Mens vi venter på vaccinen

Christian Møller-Nielsen, regionsrådsmedlem (V), speciallæge, Favrskov, Landsbækvej 90A, 8450 Hammel

Debat Pandemien med COVID-19 har påvirket alle danskeres daglige tilværelse i de sidste seks måneder.

De færreste havde forestillet sig, at en ny smitsom virus på så kort tid kunne brede sig til hele kloden og være den direkte eller indirekte dødsårsag for næsten en million mennesker. Vi stadig midt i pandemien, og de sidste ugers stigende smittetryk i Aarhus og Silkeborg har illustreret den konstant lurende fare ved COVID-19.

Pandemien kommer til at påvirke vores arbejdsliv og fritid i mange måneder endnu. Der er ingen tegn på, at den trælse virussygdom udbrænder af sig selv.

Derfor skal de skærpede hygiejnenormer med at holde afstand mellem mennesker, hyppig håndvask og håndspritning, grundigere rengøring og reduceret forsamlingsfrihed være en del af dagligdagen.

COVID-19 er særdeles smitsom og med risiko for dødelig udgang for specielt kronisk syge, svært overvægtige eller ældste borgere.

Selvom flertallet af smittede formentlig gennemlever sygdommen uden symptomer, kan coronasyge med symptomer få ubehagelige langvarige senfølger som fysisk træthed, hovedpine eller koncentrationsbesvær.

Vi bør ikke igen nedlukke samfundet så omfattende som i marts måned, og derfor har alle et ansvar for at overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger og folketingets beslutninger.

Det kræver en fælles disciplineret indsats at holde pandemien i skak i Danmark, og samtidig kan vi se frem til at hovedparten af befolkningen forhåbentlig er blevet vaccineret i løbet af år 2021. I Region Midtjylland øger vi hele tiden testkapaciteten, og målet er, at alle borgere kan få testsvar indenfor et døgn.

Det kræver meget personale, og alene i det sidste halve år er ekstraudgifterne i regionen til bekæmpelse af COVID-19 beregnet til 240 millioner kroner.

Det efterlader desværre en økonomisk bet, som skal betales i de kommende år. For øjeblikket har vi nogenlunde styr på coronasygdommen i Favrskov Kommune, og det skyldes en seriøs indsats fra alle sider.

Specielt har kommunens borgere vist ansvarlighed ved at forebygge smittespredning, og det er afgørende for et lavt smittetryk.

Nu gælder det om at fastholde de gode takter, og se frem til den dag, hvor en effektiv vaccine tager brodden af COVID-19.

Publiceret 31 August 2020 14:00