Debat:

Omskæring af drenge skal forbydes

Omskæring repræsenterer en forældet tankegang, mener regionsmedlem og speciallæge

Christian Møller - Nielsen, speciallæge i kirurgi, regionsrådsmedlem(V), Favrskov

Debat Omskæring af drengebørn har overhovedet ingen medicinsk begrundelse, og omskæring før myndighedsalderen på 18 år bør forbydes ved lov i Danmark.

Omskæring repræsenterer en forældet tankegang uanset om begrundelsen beror på religiøs overbevisning eller kulturel tradition. Omskæring er i virkeligheden et overgreb på drengebørn, og det får en livslang konsekvens for ofrene.

Ved en omskæring, ofte kaldet circumcisio, bortopereres hele penisforhuden. Indgrebet udføres i flere trossamfund som led i en religiøs handling, og i flere befolkningsgrupper som følge af familiære traditioner. Indgrebet udføres oftest på nyfødte eller i de første leveår. I Danmarks sundhedsvæsen udføres operationen under trygge forhold på privathospitaler og i fuld bedøvelse, men de fleste indgreb foretages desværre fortsat i det civile samfund.

Folketingsflertal har i årtier ikke turde forbyde omskæring af drengebørn af frygt for at provokere religiøse samfund. Hvis det nuværende Folketing har samme berøringsangst, kan alternativet være at lovgive om, at omskæring af drengebørn kun kan foretages af en kirurg og i fuld bedøvelse – og tidligst fra treårsalderen. Dette forslag vil forhindre fagligt uforsvarlig omskæring, og samtidig forhindre at omskæring foretages uden bedøvelse eller blot i lokalbedøvelse.

Den bedste løsning er et totalt forbud mod omskæring før myndighedsalderen, og selvfølgelig bør der aldrig foretages rituel omskæring i Region Midtjyllands hospitalsvæsen.

Publiceret 07 September 2020 08:00