Lene Glarbo. Foto: PR

Lene Glarbo. Foto: PR

Debat:

Ny bemanding i Netværkshuse

Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup

debat Forslaget til de næste års budget for Favrskov Kommune har flere formål: Vi skal kende økonomien, og den skal hænge sammen. Men økonomien er også et redskab, som gør os opmærksomme på, hvor og hvordan, vi bruger borgernes penge.

Når vi har fokus på, hvor og hvordan pengene anvendes, så giver det også byrådet mulighed for at lave om på prioriteringerne.

Måske kan der tænkes anderledes, så vi både får noget bedre for vores surt tjente skattekroner samtidig med, at vi måske kan opnå en besparelse, penge som kan bruges bedre andre steder.

Jeg vil gerne fremhæve en ændring på socialområdet, hvor vi omprioriterer fra én model til en anden. Det giver både god mening, og reducerer samtidig lidt på udgifterne.

Det drejer sig om vores 3 netværkshuse, hvor borgere med psykisk sygdom og sårbarhed tilbydes socialt samvær og fælles aktiviteter.

Vi omlægger den ene af de tre åbningsdage. Normalt er der to ansatte medarbejdere med socialfaglig uddannelse på job i netværkhuset. Fremover vil der den ene dag fortsat være én ansat medarbejder med socialfaglig uddannelse, mens den anden medarbejder er en frivillig peer-medarbejder, som er langt i egen recovery-proces. De har begge gennemgået hver sit målrettede peer-forløb.

Vi har arbejdet med frivillige peer-medarbejdere i Favrskov, siden Social- og Sundhedsudvalget satte fokus på området efter et meget inspirerende og hjertegribende foredrag af en peer-medarbejder tilbage i 2017. De frivillige peer-medarbejdere kan gøre en stor forskel for de borgere, de kommer i berøring med. De har haft lignende udfordringer selv, og de ved derfor, hvad de taler om, fordi de har prøvet det på egen krop. For de meget sårbare borgere, vi taler om her, så har det vist sig, at det betyder meget, at det ikke bare er noget en medarbejder har læst sig til. De frivillige ved virkelig, hvad de taler om, på godt og ondt, fordi de har prøvet det på egen krop.

Denne anderkendende tilgang til borgernes udfordringer giver meget mere, ikke bare for brugerne af netværkshusene, men også for peer-medarbejderen selv.

Publiceret 16 September 2020 13:00

Foredrag i Ø. Velling Forsamlingshus