Britt Bager. Foto: Steen Brogaard

Britt Bager. Foto: Steen Brogaard

Debat:

 Centralisering af kræftbehandling for børn skal stoppes

"Skejby rummer et stærkt fagligt miljø, som på kræftområdet måler sig med Rigshospitalet. Vi har også børn i Jylland, så selvfølgelig kan Skejby varetage den opgave - også fremadrettet"

debat Kræft er en forbandet sygdom. Og når det er børn, som rammes, slår det endnu hårdere. Ofte må en af forældrene søge orlov fra arbejdet, og familiestrukturen bliver brudt - ja nærmest vendt helt på hovedet. For den ene forælder er sammen med det syge barn, og den anden forælder forsøger at få hverdagen til at køre og tage sig af eventuelle søskende.

Familien har selvfølgelig brug for at være mest mulig sammen. Og gerne så tæt som muligt på de vante omgivelser. Derfor er det vigtigt, at der er mulighed for at behandle kræftsygebørn i både Jylland, på Fyn og på Sjælland - ligesom det er i dag.

Men står det til Sundhedsstyrelsen, så skal det gentænkes. Og man har været i gang med tilløb til, at kræftbehandlingen af børn i fremtiden kun tilbydes på Rigshospitalet i København. Hen over hovedet på de universitetshospitaler, der løser opgaven på fornem vis i dag.

Jeg får simpelthen helt ondt i maven af at tænke på, at familier der er i så sårbar en situation, skal rives fra hinanden og sidde på hver sin side af Storebælt, hvis behandlingen af børn med kræft skulle centraliseres.

Det er ikke rimeligt, og derfor havde Venstre forleden kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd. Sundhedsministeren kunne ikke på et eneste område påvise mangel på kvalitet i hverken udredning, behandling og kontroller af børn med kræft på nogen af de tre universitetshospitaler i Skejby, Aalborg og Odense, som ud over Rigshospitalet i dag behandler børn med kræft.

Tværtimod måtte sundhedsministeren erkende, at kræftbehandlingen efter de store investeringer på kræftområdet, som Venstre-regeringerne har gennemført i de foregående år, har gjort behandlingen af børn med kræft niveauer bedre.

Aarhus Universitetshospital i Skejby leverer en kvalitet og overlevelse, der er helt på niveau med de lande, vi normalt sammenligner os med. Når det gælder en række kræftdiagnoser for børn, måtte sundhedsministeren også erkende, at Skejby endda leverer en behandling, der overgår de andre lande, vi normalt sammenligner os med.

Jeg synes, det er helt rimeligt, at vi samler specialerne på supersygehusene. Men kun når der er gode argumenter for det. Og nu er det fået for vidt. Skejby er et højtspecialiseret universitetshospital, der rummer et stærkt fagligt miljø, som på kræftområdet måler sig med Rigshospitalet. Vi har også børn i Jylland, så selvfølgelig kan Skejby varetage den opgave - også fremadrettet.

Publiceret 16 January 2021 06:00