Kvinder i 150 år

Kvinder er kommet for at blive. Heldigvis. Men deres hverdag har ændret sig drastisk i de sidste 150 år. Det kan man opleve ved selvsyn på Hammel Bibliotek.

Af
Af Erling Baastrup

Kvinders hverdag har ændret sig drastisk de seneste 150 år. Nu kan den nyere danske kvindehistorie opleves gennem både sjove og tankevækkende billeder, når udstillingen 150 års kvindeligheder rammer Hammel Bibliotek.

Bøger gør sterile

I 2009 kan det for mange være svært at sætte sig ind i den hverdag de fleste kvinder havde for små 150 år siden. I slutningen af 1800 -tallet mente skolefolk og læger, at det var ’unaturligt’ for piger at gå i gymnasiet. De havde ikke hjerne til det og kunne blive sterile af at sidde stille og boge den. I dag har piger overtaget drengenes tidligere rolle som ’bedst egnede’ skole- og gymnasieelever. Hvad er der dog sket? Biologien har ikke forandret sig - men det har samfundet. Især kvinderne.

Kvindernes hverdag

Med plakatudstillingen ”150 års Kvindeligheder” er der god mulighed for at blive meget klogere på et underbelyst stykke moderne Danmarkshistorie. Nemlig kvindernes hverdag. Udstillingen tager udgangspunkt i det roste værk ”Lillys Danmarkshistorie” af Pia Fris Laneth. I bogen Lillys Danmarkshistorie fortælles 150 års Danmarkshistorie som en familiekrønike, hvor vi følger kvinderne på familiealbummets gul-brune billeder og hører deres fantastiske historie. I 2007 modtog bogen flere priser, herunder LO-prisen og blev i en anmeldelse i Politiken sammenlignet med TV-serien ”Krøniken”. Men i en mere rå og autentisk version.

Kom og mød Pia

Ligesom bogen ”Lillys Danmarkshistorie” giver plakatudstillingen ”150 års Kvindeligheder” et både morsomt og usentimentalt billede af 150 års kvindeliv, hvad enten det drejer sig om arbejdsliv, skønhedsidealer, politik, ægteskab eller børnepasning. Det personlige og politiske blandes til en oplevelse der både maner til eftertanke og et par træk på smilebåndet. Udstilllingen kan ses fra den 27. januar og frem til den 17. februar i Kulturhuset Inside i den store foyer. I forlængelse af den spændende udstilling arrangerer Hammel Bibliotek i samarbejde med Højskoleforeningen 17. februar et foredrag med forfatteren bag Lillys Danmarkshistorie, Pia Fris Laneth.

Publiceret 21 January 2009 11:57