Der bliver ikke så meget personale på som før på Ulstrup bibliotek. Arkivfoto.

Der bliver ikke så meget personale på som før på Ulstrup bibliotek. Arkivfoto.

Længere åbent men mindre hjælp

Besparelser betyder færre betjente åbningstimer på Ulstrup bibliotek og dermed mindre borgerservice, men også mere åbent end nogensinde før

Af
Anne-Mette Laursen

Som en del af kommunens besparelser for bibliotekerne i kommunen, skærer man fra juli 2011 den betjente åbningstid ned fra 27 timer til 14 timer.
For fremtiden vil det betyde, at man kun vil finde bibliotekarer og hjælp til flytning, pension og skolestart i Ulstrup få dage om ugen.

Borgerservice forringet

I den tid, personalet ikke vil være på biblioteket, vil der ikke være mulighed for at få hjælp med at finde bestemte bøger, søge boligstøtte eller få styr på pensionen.
80 procent af borgerservicen bliver fra 1. januar 2011 en del af bibliotekerne, og halveringen af den betjente åbningstid vil gå ud over borgerne, når de skal flytte, have børn, bliver ledige eller skal pensioneres.
"Det er selvfølgelig beklageligt, der ikke er så meget personale på som før, til at hjælpe borgerne, men det er her, politikere og kommune har valgt at spare," siger Erling Midtgaard Hanssen, leder af bibliotekerne i Hammel og Ulstrup.

Mere åbent end før

Til gengæld skal borgerne lære et nyt begreb: Selvbetjent åbningstid.
"Det betyder, at borgerne selv kan lukke sig ind på biblioteket, og låne det materiale, de vil," forklarer Erling Midtgaard Hanssen.
Forbilledet for den selvbetjente åbningstid er Gjern, hvor man har haft succes med at lade biblioteket være åbent, når borgerne har brug for det.
"Vi skal først tale med borgerne om det, men samlet set vil der blive længere åbent og bedre mulighed for at komme på biblioteket end der er nu," siger Erling Midtgaard Hanssen, der kun har hørt gode ting om selvbetjent åbningstid.
"Der er en høj grad af selvjustits blandt brugerne. Det er ikke tyveri og hærværk, man hører om, når man spørger rundt ved dem, som har indført det."

I januar vil biblioteket og kommunen holde møde med borgerne om planerne.

Hvad mener du?

Er dette et frem- eller tilbageskridt for Ulstrup? Giv os din mening på favrskovposten.dk

Publiceret 01 December 2010 12:30