Det var en glad Tove Kierkegaard, der onsdag kunne fejre sin 100 års fødselsdag på plejehjemmet Elmehøj i Hammel

Det var en glad Tove Kierkegaard, der onsdag kunne fejre sin 100 års fødselsdag på plejehjemmet Elmehøj i Hammel

100 år med rejser og godt humør

Tove Kierkegaard fyldte onsdag 100 år. Hendes opskrift er simpel: Lev livet.

Af
Af Anne-Mette Gyldenløv

"Nu kan jeg mærke, jeg er gammel," siger Tove Kierkegaard, mens hun ser ud af vinduet. Hendes hænder er foldet i skødet, og fødderne tripper let frem og tilbage i kørestolen. Klædt i kongeblåt er Tove Kierkegaard klar til at fejre sin 100 års fødselsdag på plejehjemmet Elmehøj i Hammel.
Hun har levet livet med mange rejser, oplevelser og tre ægtemænd, der ikke er mere. Men hun ville ikke gøre noget anderledes:
"Jeg har levet livet og haft det godt. Jeg har været glad for der, hvor jeg har været, og det kan måske være derfor, jeg er blevet så gammel," siger Tove Kierkegaard.

"At rejse er at leve"

Sådan siger Tove Kierkegaard, der kan mange rim, remser og vers. Sit efternavn deler hun med forfatter og filosof Søren Kierkegaard, som hun også er i familie med. Om det er af sin slægt, interessen for det poetiske kommer, kan hun ikke sige, men den høje alder har hun ikke fra Søren Kierkegaard, der kun blev 42 år.
I sine 100 år har Tove Kierkegaard oplevet meget i sit job, først som sygehjælper og senere som sælger. Det, hun husker bedst, er vinterne på Tenerife.
"Jeg bryder mig ikke om kulden. Så om vinteren fløj jeg ned i varmen. Nu rejser jeg ikke mere. Jeg er blevet for gammel," smiler fødselaren, der oprindeligt kommer fra København, men flyttede til Jylland for at være tættere på familien, som ikke er mere.

"Ordner hænger man på idioter," siger Tove, da snakken falder på det fødselsdagskortet fra Dronning Margrethe.

En borgmester kom forbi

"Hvad er det umagen værd at erindre det Forbigangne, der ikke kan blive Nærværende" sagde Søren Kierkegaard, og præcis sådan har Tove det også.
"Hukommelsen er ikke, hvad den har været," siger hun, og lever derfor i nuet.
I dag er nuet med fødselsdagssang, formiddagskaffe, kransekage og et glas portvin på plejehjemmet. Men også med fint besøg af borgmester Nils Borring, der kom med en stor buket lyserøde blomster.
"Jeg havde aldrig tænkt mig, en borgmester var så slank og pæn," siger Tove Kierkegaard, mens hun og alle griner.

"Jeg har det godt"

For 10 år siden var Tove på endnu en rejse. Her flyttede hun ind på Elmehøj Plejehjem i Hammel. Et sted, fødselaren er meget glad for.
"Jeg har det godt her. Jeg mangler ikke noget, og de er søde og rare alle sammen," siger hun. Eftertænksomt ser hun ud af vinduet.
"Jeg føler, jeg skal leve længe endnu, og det vil jeg også gerne, for jeg har det godt her," siger hun:
"Hvad mere kan man ønske sig?"

Publiceret 04 January 2011 07:00