Familien Polat, der består af Janet, Tayfur, datteren Ela og hunde Figo, har tre gange på to år fået ødelagt havehegnet af glidende biler. Baghaven ligger lige ud til et T-kryds i Skovby. Foto: Jean Tonnesen

Familien Polat, der består af Janet, Tayfur, datteren Ela og hunde Figo, har tre gange på to år fået ødelagt havehegnet af glidende biler. Baghaven ligger lige ud til et T-kryds i Skovby. Foto: Jean Tonnesen

Biler brager ind i haven hos familien Polats

Tre gange på to år har familien Polats i Skovby ved Galten fået ødelagt havehegnet af bilister, der mister herredømmet over bilen i vintervejret. Familien frygter, at en løssluppen bil en dag rammer datteren eller hunden, der leger i baghaven

Af
Af Jean Tonnesen

Det sortmalede hegn er væltet og skaber en udfrivillig indgang til familien Polats baghave ud mod Hørslevvej i Skovby ved Galten.
Det er tredje gang på to år, at familien, der består af Janet, Tayfur og deres treårige datter, Ela, får ødelagt hegnet af en glidende bil. Senest skete den natten mellem torsdag og fredag. Og den uheldige bilist har - som det foregående - ikke lagt en besked eller ringet for at få skaderne opgjort.
"Når det er glat, kan bilerne ikke nå at bremse op, og det er utrygt," forklarer Tayfur Polat.
"Hvad sker der næste gang, kører bilen ind i vores bryggers, hvor vores hund sover," spørger Janet Polat.
Familien bor på Tinbækparken, men lige uden foran familiens baghave ender Præstbrovej i hajtænder ved Hørslevvej og danner et T-kryds. Det opdager bilisterne for sent, og når vinterens sne, slud og frost slår ind, er krydset en glidebane, der ender i familiens baghave.

Problemer hvert år

Elas forældre frygter, at det en dag ender med, at der holder en bil i bryggerset i det hus, de købte for to år siden. Eller endnu værre, at en løssluppen bil rammer et familiemedlem eller måske datteren, der leger i baghaven.

"Vinteren er ikke omme endnu. Vi ved ikke, hvad der sker om en uge eller to, men selvom vinteren er ovre for i år, så står vi med samme problem næste år," siger Janet Polat.
Indtil nu står datterens legehus og sandkasse stadig i baghaven, men når foråret vinder indpas, bliver begge dele flyttet om i forhaven. Parret føler, at det er for farligt at være i baghaven. De frygter, at en bil - eller måske en lastbil - brager gennem hegnet, når de mindst venter det.
"Vi frygter, at det sker, mens familien sidder derude, og at det går ud over en af dem. Det er ikke så meget skaderne, for de kan altid laves," siger Tayfur Polat.
Han forklarer, at han har snakket med familiens forsikringsselskab, og det har understreget, at skaderne vil blive betalt, men hvis problemet bliver ved med at opstå, kan det komme på tale, at familien selv skal til lommerne, når bilisterne kører galt og smutter igen - uden at lægge en seddel med navn og nummer eller ringe.

Håber på autoværn eller rundkørsel

Familien flyttede fra Århus til Skovby for to år siden, og de elsker at bo i byen, hvor alle kender alle, og hvor Skanderborg Kommune tager hånd om problemerne. Indtil videre har kommunen sat skilte op foran hegnet, men de bliver også kørt ned, når bilerne suser over vejen.

"Jeg håber på, at kommunen lytter, og at der kommer et autoværn eller en rundkørsel. Og at byens borgere bliver opmærksomme på, at det er farligt i krydset," siger Janet Polat.
Familien har snakket om at bygget en mur med stålsøjler i, så bilerne bliver stoppet, men det er ikke en løsning, da bilerne stadig rammer muren og ødelægger den.
"Vi har snakket om, at der skulle være et autoværn, vi kan ikke se andre løsninger," forklarer Janet Polat.
Indtil haven bliver sikret mod glidende biler, får hverken Ela eller hunden Figo lov til at lage i baghaven - og så håber familien, at det ikke er en lastbil, der kommer glidende næste gang.

null

Publiceret 11 January 2011 10:00