Pernille Sarup har ført fortalt om videnskab i Langå.

Pernille Sarup har ført fortalt om videnskab i Langå.

Mildt stress forlænger livet

Stress kan sætte gang i reparationskassen, så vi lever måske 10% længere. Mere om det i Langå

Af
Erling Baastrup

Foreningen ”Foredrag i Langå” arrangerer det første foredrag i det nye år mandag 24. januar kl. 19.00 i Kulturhus Langå. Foredragsholder er Pernille Sarup, ph.d. og forsker ved Biologisk Institut ved Aarhus universitet.
”Vi har utroligt mange gener tilfælles med alle dyr her på planeten, og derfor kan forsøgsresultater med dyr af enhver art til en vis grad overføres på mennesker. Selv bananfluer har vi meget tilfælles med!” fortæller Pernille Sarup.
Hun forklarer videre: ”At vi ældes og til sidst dør, skyldes ikke et "ældningsprogram" i vores gener, men at skader på vores system hober sig op. Hvor hurtigt vi ældes, bestemmes tilsyneladende af balancen mellem omfanget af skader og reparationen af dem. En måde, vi kan skubbe til denne balance, er ved at påføre organismen et mildt stress. På forsøgsdyr som bananfluer kan vi se, at individer, der som unge har fået et mildt stress, i gennemsnit lever 10 % længere. Vi mener, det skyldes, at organismen reagerer på stresset ved at "skrue op" for reparationsmekanismerne.”
Som sædvanlig kan man tilmelde sig på forhånd til Kirsten Haslund på tlf. 8675 0023 eller til Anna Lund, mobil nr. 2578 4427.

Publiceret 15 January 2011 07:00