Fremtidsforsker Marianne Levinsen sammen med sit fædrene ophav, regnskabskonsulent Rasmus Levinsen, Svenstrup.

Fremtidsforsker Marianne Levinsen sammen med sit fædrene ophav, regnskabskonsulent Rasmus Levinsen, Svenstrup.

Sølvgrå tsunami stiller krav

Møde i aftes om det kommende sundhedscenter i Hammel trak 50-60 deltagere, som nu får indflydelse på indretning og indhold

Af
Erling Baastrup

Hvad skal det kommende sundhedscenter i Hammel være? Hvad skal det indeholde? Hvordan skal det i så fald indrettes? Spørgsmålene var store og mange, men det arkitektfirma, som er hyret til at trække nogle streger, er kendt for at lytte meget til brugerne. Derfor var indflydelsen stor fra de grupper, der kom med input på tirsdagens møde i InSide i Hammel. Det sted, som sundhedscenteret skal dele matrikel med. Det, og så at der er afsat 8 mio. kr., er faktisk det eneste, der ligger fast.

Social sundhed

Favrskov har jo allerede et sundhedscenter, nemlig i Hadsten. Sundhedschef Birgitte Holm Andersen fortalte om, hvad det bruges til. Her fik man indtryk af, at sundhedsbegrebet favner særdeles bredt. Ud over de ret oplagte ting er det f.eks. hjemsted for diverse klubber. Kortspil på et sundhedscenter er en mulighed. Social sundhed.
Et friskt indspark kom fra fremtidsforsker Marianne Levinsen. Hun er globalist – født og opvokset i Svenstrup. Hun gjorde klart, at et sundhedscenter skal betjene flere ret forskellige generationer, der har forskellige behov, men også forskellige indgangsvinkler. Det kræver forskel i strategi og kommunikation.

Sundhedsdukse

Den sølvgrå tsunami er den ældste del. Den er vant til de hurtige indkøb og hurtige løsninger. Den består af sundhedsduksene. De lever længere og stiller krav svarende hertil. Dernæst kommer børnefamilierne, der kræver fleksibilitet ikke mindst med hensyn til åbningstider i et sundhedscenter. Og endelig de unge, som ikke har oplevet en verden uden mobiltelefoner og internet:
”Det er de digitale indfødte. Hvis ting ikke er digitale, så eksisterer de ikke for dem,” lød det fra Marianne Levinsen, der pointerede, at det var vigtigt at huske, for disse unge er snart forældre.

Sundhedskoordinator

Endelig betonede Marianne Levinsen vigtigheden af, at folk oplever én indgang til sundhedsvæsenet. Det kan kræve en sundhedskoordinator, der leder folk det rigtige sted hen. Og måske er det vigtigt at tænke på kommunen som en sundhedscoach, som på et sagligt og fagligt grundlag kan stå op mod de mange sundhedsguruer.

Publiceret 09 March 2011 08:55