En engelsk Ruston & Hornsby petroleumsmotor fra 1944 er i vinter shinet op, så den står som ny. Foto: Peter Eilertsen

En engelsk Ruston & Hornsby petroleumsmotor fra 1944 er i vinter shinet op, så den står som ny. Foto: Peter Eilertsen

Fra skrot til flot

Poul Erik Sejersen giver gamle knallerter, motorcykler og andre maskiner helt nyt liv

Af
Peter Eilertsen

Når Midtjysk Veteranknallert Klubs medlemmer på lørdag triller ud på forårets første store fællestur på de østjyske veje er det ikke kun de andre trafikanter, der får en oplevelse. Medlemmerne har nemlig lagt frokostpausen hos Poul Erik Sejersen i Stjær. Han er selv medlem af klubben, men koncentrerer sig denne dag om frokosten, og der bliver nok at se på i pausen. For på den gamle gård midt i Sjær giver Poul Erik Sejersen gamle knallerter, motorcykler og andre maskiner nyt liv.

Mekaniske perler

Rustne og ramponerede køretøjer, som de færreste ville betænke sig så at skrotte, skilles ad og forvandles lidt efter lidt igen til mekaniske perler. "Jeg kan bare ikke lade være. Helt fra drengetiden har jeg været vild med mekanik, og hele Sejersen-familien har været god til at bruge hænderne. Det har altid været noget med håndværk og værktøj," fortæller Poul Erik Sejersen. Selv valgte han en mellemløsning som reservedelsmand hos Mercedes i Ebeltoft og Odense, inden han i 1974 begyndte at arbejde med edb. I dag er han it-ansvarlig i et forsikringsselskab og nyder den afvekslende arbejdsdag. Tyske knallerter er en af Poul Erik Sejersens helt store interesser. De forvandles fra skrot til flot med stumper, som skaffes ad mange forskellige kanaler.

Knallerter og fræsere. Der er nok at tage fat på.

Knallerter og fræsere. Der er nok at tage fat på.

Stumpernes veje

Nogle reservedele tager han fra andre tilsvarende modeller, han selv har stående, nogle finder han på stumpemarkeder i blandt andet Tyskland, og endelig der fortsat mulighed for at skaffe helt nye reservedele i nogle tilfælde. Sandblæsning og malerarbejde laver han selv, mens forkromningen klares ude i byen. Flot arbejde er det, og det kan nok blive et godt supplement til pensionen, når den tid kommer? "Nej, desværre ikke. Dels er jeg ikke meget for at skille med af med ting. Dels er det ganske dyrt at sætte de gamle maskiner i stand, så oftest vil salgsprisen svare til, hvad det har kostet - også selv om du ikke regner arbejdsløn med," siger Poul Erik Sejersen. Interessen for motorer er ikke den eneste lidenskab. Rejser er en anden, og også her sniger motorinteressen sig ind. Motorløb i Daytona i USA har været en af de helt store oplevelser. I år gælder det Le Mans, og sammen med hustruen er motorcykel ofte den foretrukne transportform, når turen går ud i Europa.

Der er nummerplader fra hele verden på værkstedet, samlet og købt på et utal af rejser.

Der er nummerplader fra hele verden på værkstedet, samlet og købt på et utal af rejser.

Publiceret 13 April 2011 08:00