100 år og stadig i fuld vigør. Arnold Madsen passer haven omkring huset, hvor han bor med sin datter. Foto: Michael Wulff Hansen

100 år og stadig i fuld vigør. Arnold Madsen passer haven omkring huset, hvor han bor med sin datter. Foto: Michael Wulff Hansen

“Bare bliv ved med at trække vejret”

Arnold Madsen fylder 100 år efter et liv med masser af skovarbejde

Hvordan bærer man sig ad med at blive 100 år, vil journalisten gerne vide, da han sidder overfor den særdeles livskraftige person.
"Du skal bare blive ved at trække vejret," kommer det lynhurtigt fra 100-årige Arnold Madsen, der trods sin høje alder fortsat bor i det lille skovløberhus på Linen i Hinnerup ved indgangen til skoven.
Her bor han sammen med sin datter, Krista Jensen, der kun er 75 år og som flyttede sammen med sin far, da hendes mand døde for 23 år siden.
"Ja, vi glæder os over, at der ikke er sne i år, for far kan ikke lade vær med at gå ud for at rydde," siger datteren.
"Men jeg kan kun tage en halv time, så må jeg ind og hvile. Så er jeg frisk igen og kan fortsætte," siger Arnold Madsen, der har sin egen kamp med naboen Knud om at komme først med sneskovlen.
"Ja, Arnold rydder det hele, hvis ikke vi når at komme ud," lyder det fra nabohuset.

Født ved Randers Fjord

Tirsdag den 10. januar kan Arnold Madsen så fejre, at han blev født for præcis 100 år siden på en gård ved Langkastrup syd for Randers Fjord.
"Det er noget sandet jord, så når vi såede, så var det naboen som høstede. Vi havde kun, så vi kunne føde tre køer og et par heste," fortæller han.
"Jeg kom ud at tjene som 10-årig. Det var helt normalt. Så min dag startede med at trække køerne på marken, inden jeg skulle møde i skolen kl 8," fortæller han, der aldrig rigtig har været syg i sit meget lange liv.
"Jo, da jeg 11 år var det ved at gå galt. Vi sov til middag i høet en dag, men da de andre vågnede og tog ud i marken igen, lod de mig ligge. Jeg sov fortsat, men det var fordi, jeg havde høj feber og lungebetændelse. Der var jeg sgu nær ikke nået hjem til de gamle igen," siger Arnold Madsen.

"Den eldrevne, firhjulede crosser har jeg arvet af Else Sørensen," fortæller Arnold Madsen, som ofte kører en tur til bymidten i Hinnerup for at handle - eller snakke.

Kæmpe for lønnen

Han har i mange år været en glødende socialdemokrat.
"Det var hårde tider i 1930erne. Og vi skulle jo kæmpe for vores løn, så der gjorde partiet meget godt. Vi tjente i 1939 otte kroner for otte timers arbejde i skoven."
"I dag synes jeg ikke, at Helle (Thorning, red) får noget gennemført," siger han, der følger med i nyhederne på tv og på skrift.
Arnold Madsen er storforbruger af bøger, og han læser gerne kærlighedsromaner og Morten Korch.

"Jeg har spurgt far, om han er sikker på, det er 100 år, han fylder. For vi fik Matador-serien i julegave, og der gik det jo galt," siger datteren Krista Jensen, som bor sammen med sin særdeles åndsfriske far.

Skoven som arbejdsplads

Han har været skovarbejder hele sit liv. Hvor mange træer, han har fældet, er der ikke tal på. Men han har været med hele vejen fra den manuelt betjente to-mands sav til motorsaven.
"De siger motorsaven er farlig. Det er den ikke. Det er idioten, som går bagved, der er farlig," kommer det fra den lune skovarbejder.
Han lod sig pensionere som 67-årig, men stoppede ikke med at arbejde. Mange haver har haft besøg af Arnold Madsen, der blev ved med at fælde træer, til han var 90 år gammel. Det har givet nogle pudsige episoder, fortæller datteren.
"Vi skulle engang hen til nogle mennesker for at fælde et træ. De havde hørt om fars høje alder, så da vi kom, sagde de: "Vi har sat en stol ud i haven til den gamle mand." Så svarede vi: "Det nytter ikke noget, det er jo ham, der skal fælde træet."

Fejres ude og hjemme

Arnold Madsen blev fejret behørigt på Sabro Kro lørdag, og på selve fødselsdagen møder den nærmeste familie, som udover datteren tæller to børnebørn, fem oldebørn og et enkelt tipoldebarn, op i privaten på Linen.

Publiceret 08 January 2012 11:45