Rasmus Levinsen med halvanden tons Hammel Calvados. Måske kan man fornemme en let brummen fra det store dyr.

Rasmus Levinsen med halvanden tons Hammel Calvados. Måske kan man fornemme en let brummen fra det store dyr.

Calvados slår alt

Halvanden tons Limousine-tyr fra Svenstrup er Danmarksmester

Af
Erling Baastrup

Der har i starten af måneden været Verdenskongres for Limousine-kvæg. Det var denne gang i Danmark og foregik bl.a. i forbindelse med Landsskuet i Herning.
Her var den lokale Limousine-entusiast Rasmus Levinsen fra Sporup Kirkevej i Svenstrup med. Sammen med datteren deltog han med seks dyr. Blandt dem Hammel Calvados.

Topkarakter

"Han vandt alt, hvad der kunne vindes på Landsskuet. Den bedste af 209 Limousiner. Han havde tre bånd på til sidst. Dommerne gav ham 13 point – lutter 1-taller – mens den næstbedste fik 25 point," fortæller Rasmus Levinsen, der naturligvis er glad for dette resultat og for den ære der følger med. Ja, og så er han da godt tilfreds med at tæske de unge kvægavlere ud af banen.

Billeder fra de mange gange, hvor Limousinerne har hentet præmier og ære hjem.

Billeder fra de mange gange, hvor Limousinerne har hentet præmier og ære hjem.

Reklame for Hammel

Ikke at Levinsen er uvant med at vinde med sine Limousine-dyr, som er nogle af de bedste af slagsen. Og da han har solgt mange i tidens løb, har Hammel fået en stor og gratis reklame. Alle dyrene hedder nemlig Hammel "til fornavn". Præmietyrens fulde navn er derfor Hammel Calvados. Sidste del af navnet kommer sig af, at årgangen fore fire år siden skulle starte med bogstavet "C". Og når man nu er vild med Frankrig og disse franske køddyr, var valget af navnet ret naturligt, fortæller Rasmus Levinsen, der hentede sine to første dyr i Frankrig i 1973. Prisen var 50.000 kr.
Han har haft mange spændende oplevelser på sine mange ture til Frankrig. At handle med franskmændene har han nydt meget. En aftale var en aftale, ikke nødvendigvis på skrift, og man skulle give sig god tid.

En tur i marken for at snakke med dyrene.

En tur i marken for at snakke med dyrene.

Gammeldaws facon

Hammel-Limousinerne har været absolut dominerende siden starten af firserne. Tyrene har arbejdet flittigt og leveret afkom til mange andre steder. Men de har altid arbejdet på hjemmebane og på den naturlige gammeldaws måde.
At der kan være store penge i Limousiner har han også oplevet, når han har solgt til udlandet. Spanien, Skotland, Italien, Frankrig, Tyskland og hele Norden. Og to kvier til Australien hentede 200.000 kr. hjem til Svenstrup.

Til gården hører et helt fantastiske bakkelandskab.

Til gården hører et helt fantastiske bakkelandskab.

Konsulent i Hammel

Rasmus Levinsen, der er uddannet cand agro fra Landbohøjskolen, blev fuldtidslandmand omkring 1990. Det skete efter 27 år som konsulent i Hammel med speciale i regnskaber for landmændene. Et job, han var meget glad for, fordi han kom rundt og besøgte landmændene: "Jeg tog jo ud for at hjælpe dem, så de var glade, når jeg kom. Jeg skulle nemlig ikke belære dem om, hvordan de skulle passe bedriften,2 siger Rasmus Levinsen.

Bånd Fra de sidste to skuer.

Bånd Fra de sidste to skuer.

Ènmandskøer

Levinsen er nu 76 år, har andre til at passe jorden, men hønsene og Limousinekvæget kan han ikke undvære. Det er "énmandskøer". De skal snakkes med enkeltvis. Og det bliver de.
"Jeg kan nok ikke rigtig finde ud af at komme herfra. Så mon ikke jeg bliver ved med at have køerne, så længe jeg kan trække vejret," filosoferer Rasmus Levinsen.
 

Publiceret 13 July 2012 10:00