Bøger med lydrette ord og som børnene kan forstå. Samt fuld opmærksomhed i fem dage er en del af tricket, fortæller Maria Lenskjold Christensen fra Læseuniverset. Foto Kian Johansen

Bøger med lydrette ord og som børnene kan forstå. Samt fuld opmærksomhed i fem dage er en del af tricket, fortæller Maria Lenskjold Christensen fra Læseuniverset. Foto Kian Johansen

Hun hjælper børn der har svært ved at læse

Maria Christensen mener at alle børn kan læse efter hendes kursus. Hun har selv haft et barn med læsevanskeligheder

Ord der blafrende bliver hængende i mundvigene. Sider der kun bliver vendt under mukken og hulken.
Sådan oplever de fleste nok deres barn i et eller andet omfang, når lektiealderen trænger sig på. De fleste børn kommer over det og kommer videre. Finder læserytmen, smager på ordene og læser fint. Andre finder aldrig glæden ved at læse og lave lektier.
Det problem mener Maria Lenskjold Christensen fra Hadsten, at hun har en løsning på. Hendes egen datter kom over på den anden side efter et mundret kursus i København.
Fra en lys lejlighed på 80 kvadratmeter med udsigt til broen på Skanderborgvej og jernbanen i Østergade har hun indrettet Læseuniverset, hvor hun tilbyder fem dages intensive kurser, primært for de mindste skolesøgende børn. Metoden kaldes for alkalær.

Dårligt selvværd og ord

“Vi leger med bogstavernes lyde og bruger kun lydrette ord. Vi fejrer hver en sejr som barnet får, når vi læser. Og vi vender ikke en side, før den er læst færdigt. Der vanker en medalje og et diplom når de når igennem de fem dages kursus,” fortæller hun.
“En del af børnene tumler med dårligt selvværd. De mangler det ekstra boost til at lære at læse. En del af dem har måske glemt de mundrette lyde og læser efter en taktik kun de kender. De husker udenad”
Lærerne kan være videre i læsningen og har en hel klasse at holde styr på. Tests viser ikke hvilken slags læsere de er, kun at de kan læse.
Men ofte gætter disse børn hvad der står i bøgerne, uden at genkende lydene.
Det er det filosofien bag alkalær blandt andet handler om. At kende lydene.
Sammen med Anne Sofie Mikkelsen underviser hun børn i at finde glæden ved ordene. En femdages session koster 7.000 kroner.
Det inkluderer undervisningsmaterialer og en snak med forældrene om hvad de kan og skal gøre for at fastholde barnet i at læse og lære.
Den tidligere tegnsprogstolk er tæt på at være færdiguddannet lærer, men har allerede taget forsmag på undervisningen i lejligheden, der lyser i hvidt.
Stolene er erstattet med en slags hoppepuder, for filosofien er at eleverne skal lege og bevæge ordene ind.
Lejligheden er valgt efter beliggenhed. Nem at komme til med bus, bil og tog.
“Vi har også parken tæt på, så vi kan komme ud og lege, mens vi øver ord og bogstaver,” fortæller Maria.
“Der er ikke mange der tilbyder denne slags læsekursus, så der burde være mulighed for at kunne hjælpe en masse børn,” mener hun.

Lydrette bogstaver og sejre der fejres. Sådan er kurset udformet i lejligheden med udsigt til bane og bro. Foto Kian Johansen

Lydrette bogstaver og sejre der fejres. Sådan er kurset udformet i lejligheden med udsigt til bane og bro. Foto Kian Johansen

De eneste i Jylland

Folkeskolerne er begyndt at sende lærerne på samme kursus i alkalær som hun underviser i.
Kommer det ikke på sigt til at underminere din forretning?
“Det tror jeg slet ikke. Det kræver fuld fokus og masser af tid til hvert barn, når du skal igennem det kursus jeg tilbyder og det kan folkeskolelærerne ikke altid finde tiden til. Det er også derfor jeg tror på, at jeg har fundet en niche,” siger Maria Lenskjold Christensen, der allerede har booket hold i flere uger her inden sommerferien.

null

Publiceret 27 May 2014 08:00