Bodil Halkier (t.v) gør noget med hjertet som nyuddannet bedemand hos Mette Marie Nikolajsen. Ideen til at lade æblerne danne et hjerte og deres skygger indramme det kom efter vores snak. Foto Kian Johansen

Bodil Halkier (t.v) gør noget med hjertet som nyuddannet bedemand hos Mette Marie Nikolajsen. Ideen til at lade æblerne danne et hjerte og deres skygger indramme det kom efter vores snak. Foto Kian Johansen

Skifte:

Fra produktchef til hjertet på rette sted

Efter et års ansættelse er 59-årige Bodil Halkier klar til at være bedemand hos Mette Marie Nikolajsen i Hadsten

“Jeg er født i Tilst. Som to-årig havde jeg hentet min potte og sad i Tilst-krydset, for at se på biler. Der skulle åbenbart ske noget imens.” 59-årige Bodil Halkier fra Ugelbølle på Djursland har skiftet livsbane og er nu uddannet bedemand, med bevis fra Danske Bedemænd.
Tilst og Ikea-krydset har altid betydet meget for Bodil Halkier, der allerede som otte-årig startede karrieren med at plukke jordbær. I 1970 blev hun ansat i det nybyggede Bilka som kassebud og efter at have slæbt på adskillige indkøbsvogne kom direktøren Børge Johansen forbi.
“En pige skal da ikke slæbe på vogne,” lød det. Så hun kom i informationen. Det blev til 27 år i Dansk Supermarked, de seneste mange år som produktchef, hvor hun designede næste tekstilkollektion, fik produceret den og markedsført den. Kort sagt: Havde ansvaret fra ende til anden.
“Så jeg er vant til deadlines, og de er jo vigtige som bedemand,” fortæller hun.
Senere blev det til et par år i Ikast hos forskellige tekstil-virksomheder.

Frivillig i hospice

For godt fem år siden blev hun frivillig hos Hospice Djursland og arbejdet her fik åbnet hendes øjne.
“Jeg vil gerne arbejde med mennesker. Gøre noget med hjertet. Jeg fandt ud af, at jeg var god til at skabe kontakt mellem de pårørende og til at skabe en god stemning.”
Derfor kontaktede hun stort set alle bedemænd i Østjylland, for at høre om hun kunne blive ansat. Der var ingen der bed på. I første omgang heller ikke Mette Marie Nikolajsen fra Unik Begravelse i Hadsten.
“Jeg ringede til Bodil efter at have tænkt over det i en uge og tilbød hende praktik,” fortæller Mette Marie Nikolajsen, der nu efter halvandet år har en fuldt uddannet bedemand, endda godkendt med ISO standarden 9001, der er en kvalitetsstandard. Selve den teoretiske uddannelse tager kun to fulde uger, men der er masser af lovpensum og en praktik hos en anden bedemand, der skulle teste, at Bodil Halkier kunne alle de ting en bedemand skal i praksis.
Nu har Unik Begravelse adresse både på Thorvaldsensgade i Aarhus og på Vestergade i Hadsten, samt to rustvogne.

Borgerlige begravelser

Hvad byder fremtiden på?
“Vi får helt klart flere borgerlige begravelser i fremtiden. Uden en præst skal vi sparre og rådgive endnu mere, måske holde talen og arrangere det hele. Men uanset hvad, så har alle behov for et ritual, til at sige farvel en sidste gang.”

Publiceret 01 October 2015 10:00