Lageret ved Lading Mejeri bugner af oste fra hele verden. Den store volumen gør, at Mogens Lyngby med lethed kan skaffe ost til enhver lejlighed og tilmed levere over 130 ostefade om ugen. Der er næsten ingen spild. Foto Kian Johansen

Lageret ved Lading Mejeri bugner af oste fra hele verden. Den store volumen gør, at Mogens Lyngby med lethed kan skaffe ost til enhver lejlighed og tilmed levere over 130 ostefade om ugen. Der er næsten ingen spild. Foto Kian Johansen

Skabertrang:

Ostekongen fra Lading Mejeri

Fire osteforretninger gør købmand og ostekender Mogens Lyngby til den største ostehandler i Danmark

“Hvis jeg skal være hård, så kunne jeg måske tjene flere penge på kun at have Lading Mejeri. Men ved at vækste og have den størrelse jeg har, så har jeg skabt mit eget ønskejob.”
Det siger Mogens Lyngby, der fornylig etablerede en ny osteforretning i Silkeborg. Derudover har han ostebutikker i Randers, Højbjerg i Aarhus og Lading ved Hammel.
Det gør ham til den største ostehandler i Danmark. For bortset fra to-tre andre ostehandlere med to eller tre forretninger, så er størstedelen af Danmarks under 100 butikker ejet af i alt 85 ostehandlere.

Vækst og stordrift

“Jeg er købmand og ostehandler,” slår han fast.
“En af mine koncepter er, at jeg tænker fair pris og høj omsætning. Når jeg står med en ost jeg vil købe hjem, så tænker jeg: Hvad får kunderne med hjem for prisen.”
En af hemmelighederne bag væksten er held og stordriftsfordele og ifølge Mogens Lyngby hans næse for købmandskabet.
“Hvis chancen er der, så køber jeg. Jeg er hurtig på tasterne, hvis det er et godt køb.”
For eksempel da han overtog osteforretningen på Trøjborg i Aarhus til billig penge.
“Kunderne var studerende og ældre og vores koncept passede ikke ind. De smagte osten og købte kun få 100 gram hver. Så jeg lukkede den og kom derfra uden tab.”
Det samme skete ved en anden ostebutik, hvor udlejeren godtog, at han havde gjort ostebutikken klar til en større udvidelse, men så ville flytte adresse.
“Så jeg har nok også været heldig, når mine satsninger viste sig at være forkerte,” lyder det.

“Mine ekspedienter ved ikke hvad osten koster i indkøbspris. For de skal rådgive kunden om den bedste ost til formålet, ikke tænke i omsætning. Det gør jeg.”

“Mine ekspedienter ved ikke hvad osten koster i indkøbspris. For de skal rådgive kunden om den bedste ost til formålet, ikke tænke i omsætning. Det gør jeg.”

Ost hele livet

Han er udlært i Føtex på Frederiks Allé i Aarhus i 1984 og derefter afdelingsleder hos Føtex i Guldsmedegade og senere leder i hos Bilka i Tilst, før han sammen med sin far overtog Lading Mejeri for at sælge ost.
Groft anslået har han ost til en værdi af over seks millioner kroner liggende. Både omsætning og fortjeneste holder han for sig selv.
Mogens Lyngby er opvokset i det tidligere mejeri i Lading, som hans far og onkel overtog i 1958. Da han var to et halvt år gammel, begyndte han at gå til hånde i mejeriet.
”Inde på lageret kunne jeg køre rundt på min tre-hjulede cykel med oste på laddet og lægge dem ind på de nederste hylder. Så slap de voksne for at bukke sig helt der ned,” husker Mogens Lyngby.
Nu driver han sit oste-imperie derfra og er både direktør, ostehandler, vikar i de fire osteforretninger og importør af oste fra hele verden, primært Europa. Flere gange om året er han til messer og på inspirations-ture til storbyer for at finde trends.
“I Italien har jeg svært ved at finde en importør. De vil underligt nok altid kun handle, hvis de får lov til at smide et halvt ton parmesan oveni og det kan jeg ikke bruge til noget,” griner ostenørden der taler om modenhed, pris og kvalitet i samme sætning.
Hvilke tanker har du om fremtiden?
“Om fem-seks år har jeg to butikker mere og er begyndt at have franchisetagere.”

Publiceret 29 November 2015 10:00