Ved åbent landbrug-arrangementet kanman også besøge Frijsenborg Biogas på Fuglsangvej.

Ved åbent landbrug-arrangementet kanman også besøge Frijsenborg Biogas på Fuglsangvej.

Se på kyllinger og biogas-anlæg på Frijsenborg Gods

Godset deltager for første gange i landsdækkende arrangement

Af
Tekst og foto: Hanne Bliksted


Kig på store maskiner og kyllinger, se jagthunde i aktion og smag en kyllingeburger.
Mulighederne er mange, når Frijsenborg Gods sammen med andre gårde over hele landet søndag 17. september kl. 10-16 inviterer til Åbent Landbrug på avlsgården Jernit mellem Hammel og Skjød.
Godset har seks stalde med kyllinger, og dem kan man se i både staldene og på verandaerne.
Der er også mulighed for at se godsets seneste udvidelse, nemlig Frijsenborg Biogas på Fuglsangvej, og shuttlebusser kører hele dagen fra Jernit til biogasanlægget og tilbage igen.
Foruden smagsprøver på Frijsenborg Herregårdskyllingen og De 5 Gaardes produkter er der også Frijsenborg kyllingeburgeren stegt på grill.
Publikum kan se, hvordan en sika- eller kronhjort parteres, og der er opvisning med jagthunde. I øjeblikket er en del af godsets marker fyldt med meget høje majsplanter, og for de yngste byder programmet på en tur i en majslabyrinten og leg i halmen. Der er også mulighed for at høre om Frijsenborgs historie.
Flere af de lokale foreninger hjælper med det store arrangement, således står Hammel GF for parkering og salg af drikkevarer, og spejderne står for snobrødbagning og andre aktiviteter for børn.
Frijsenborg Gods ejes af lensgreve Bendt Wedell. Godsets landbrug er på 1.400 hektar jord, det svarer til ca. 2.800 fodboldbaner. På markerne dyrkes korn, frø og raps. Skovbruget er på 4.500 hektar jord. Der er 40 ansatte i landbrug, skovbrug og administration.
Det er første gang, at Frijsenborg Gods deltager i Åbent Landbrug.
”Vi glæder os rigtig meget til at vise det hele frem, og ser frem til at give gæsterne et indblik i vores hverdag og arbejdet på godset,” fortæller Christian Ejby.
Frijsenborg har produceret Frijsenborg Herregårdskylling siden 1998. Der produceres kyllinger i staldene på Frijsenborg samt på andre af Frijsenborgs gårde.
Staldene er moderne klima- og miljøvenlige med overdækkede udearealer kaldet verandaer. Kyllingerne slagtes af Danpo og sælges under varemærket 'De 5 Gaarde – Frijsenborg Herregårdskylling'.
På biogasanlægget omdannes kyllingemøg fra kyllingeproduktionen og restprodukter fra landbrugsarealerne til gas, der leveres ud på naturgasnettet. Biproduktet herfra er gylle og fiber, der sidenhen anvendes til at gøde landbrugsarealerne på Frijsenborg og Wedellsborg. Anlægget producerer 5,5 mio. kubikmeter biogas om året. Det svarer til energi til 2.500 husstande.

Publiceret 01 September 2017 07:00