Anders Nørgaard har kastet sig over bogen, allerede inden valgkampen er slut. For han skal ikke være med denne gang.

Anders Nørgaard har kastet sig over bogen, allerede inden valgkampen er slut. For han skal ikke være med denne gang.

Farvel byråd:

“Nu er det tid til mit første fjumreår”

Anders Nørgaard (S) forlader Favrskov Byråd ved dette kommunalvalg efter 30 års engagement

”Om jeg kan huske mit første byrådsmøde? Sjovt nok, men det kan jeg,” fortæller Anders Nørgaard i sin stue blot få dage inden kommunalvalget 2017. Her er han for første gang siden 1981 ikke stillet op.
”Den første sag, jeg skulle fremlægge i den daværende Hinnerup Kommune, var anlæggelsen af en sti mellem Hinnerup og Hadsten langs Lilleåen. Det var i 1984. Da jeg havde talt, drillede de andre mig med, at så skulle der sikkert bruges SF-sten. Nå, men sagen rumler jo stadig i 2017.”

Børnebørnene venter

Anders Nørgaard er 68 år og har været politisk aktiv siden skoletiden. Han rodede sig ud i mange tillidsposter fra elevrådsformand i realskolen, til lærerrådsformand på Rønbækskolen, hvor både han og fru Mie var ansat i en årrække. Hertil kommer så byrådsarbejdet, hvor han lige nu er formand for Kultur- og fritidsudvalget.
”Så nu er det min tur til at have et fjumreår. Det starter med 2018. Jeg har allerede sagt nej til et par bestyrelsesposter, for jeg vil ingen aftaler have i det år. Jeg skal også læse noget mere og se mere til mine fem børnebørn, der bor i Randers og Hinnerup.”
”Mine egne børn siger jo, at jeg aldrig var hjemme for dem, så nu skal der betales tilbage.”

Nu bliver der tid til fordybelse på terrassen, hjemme på Rønvangen i Hinnerup. “Men der skal også ryddes op. Nogle papirer skal ud, andre gemmes.”

Nu bliver der tid til fordybelse på terrassen, hjemme på Rønvangen i Hinnerup. “Men der skal også ryddes op. Nogle papirer skal ud, andre gemmes.”

Politisk opdraget

Anders Nørgaard er søn af en Venstre-mand - 'en Venstre-bonde,' som han siger - opvokset i den lille landsby Vinkel mellem Bjerringbro og Viborg.
”Her boede min farmor også. Hun sad altid før jul og pakkede julegaver ind til dem, som ikke havde så mange penge.”
Det gav drengen Anders den første sociale forståelse. I 1972 blev han gift med Mie og så kom børnene, som der ikke kunne skaffes dagplejeplads til.
”Så jeg gik ned og slog i bordet, men indså også, at man selv må tage et ansvar. Så jeg stillede op til byrådet.”
Jobbet som skolelærer gav også Anders Nørgaard social indsigt.
“Jeg har jo set bagsiden af nogle børn. Det kan være forfærdeligt at se dem fra helt små og så allerede der kunne afstikke deres livsbane.”

Røg ud med et brag

Efter et par tjanser som suppleant, fik Anders Nørgaard sin egen plads i 1985 – og røg så ud med et brag, da han havde fået vedtaget bygningen af Hinnerup Bibliotek & Kulturhus.
”Ja, det blev diskuteret meget. Venstre ønskede et bibliotek ovenpå det sted, hvor tøjbutikken Claus Hvass i dag ligger. Mere plads behøvede de ikke, mente Venstre.”
Biblioteket med Uhresalen tiltrak sig opmærksomhed fra hele landet, da det stod færdigt og blev indviet i 1993.
”Men der stod vi fem socialdemokrater udenfor, og Venstre havde overtaget borgmesterposten. Venstre holdt generalforsamling i Uhresalen, så de kunne jo godt bruge den,” mindes Anders Nørgaard.

Kigger ind i InSide

Han skal tilbringe valgdagen 21. november foran tv'et, i hvert fald i dagtimerne.
”Ja, men mon ikke, vi skal en tur til InSide i Hammel ved 20-tiden. Jeg kan jo denne gang følge valget på en helt anden måde og måske lytte mig lidt til, hvilke aftaler, der bliver indgået.”

Publiceret 19 November 2017 10:00