På valgaftenen fulgte Nils Borring og Flemming Nørgaard spændt resultaterne på storskærm. Foto: Wulff

På valgaftenen fulgte Nils Borring og Flemming Nørgaard spændt resultaterne på storskærm. Foto: Wulff

Et yngre byråd med flere kvinder

Favrskov Byråd får ti nye medlemmer fra nytår

Af
Af Hanne Bliksted

KV17 Flere kvinder og en lavere samlet gennemsnitsalder. Det er de to afgørende forskelle på det nuværende og det nye byråd, hvor hele ti af de 25 medlemmer er nyvalgte.
I det nye byråd er antallet af kvinder vokset fra ni til 11, og det nye byråd bliver næsten automatisk en yngre udgave end det nuværende, idet tre af rådets plus 60-medlemmer er ude. Det er de to socialdemokrater Anders Nørgaard og Anne Neergaard, som ikke stillede op samt Christian Møller-Nielsen (V), som ikke opnåede genvalg.
Han blev til gengæld valgt til Regionsrådet sammen med Birgit Christensen (S) fra Søften.

Tre S-kvinder

Nye kvinder er de tre socialdemokrater Gitte Lauritsen fra Søften, Rikke Randrup Skaaning fra Hadbjerg og Lone Boye fra Hammel, sidstnævnte var indtil i foråret formand for partiets afdeling i Favrskov Vest og kom med på listen i sidste øjeblik, men hendes store netværk fra blandet andet Hammel Billedskole og Kulturelt Samvirke gav pote, og sender hende i byrådet med 269 stemmer.
At Det Konservative Folkeparti fik så mange stemmer, at de med Lars Storgaards ord kan doble op, giver comeback til Charlotte Green fra Søften.
Hun er en garvet politiker, idet hun har siddet i det daværende Århus Amtsråd og i Favrskov Byråd, hvor hun i forrige periode var en dygtig formand for Teknik- og miljøudvalget, men hun opnåede dog ikke valg i 2013. Faktisk var der kun fire stemmer mellem hende og Mette Nøhr, som fik 219 stemmer.
Mens de konservative kan doble op, så blev DF halveret, og det gik ud over Eva Damsgaard fra Søften, som i ryger ud efter en enkelt periode i byrådet.

Fintællingen foregik i InSide i Hammel. Foto: Wulff

Fintællingen foregik i InSide i Hammel. Foto: Wulff

Fem ledige pladser

Flere pladser var på forhånd ledige, idet hele seks byrådsmedlemmer ikke genopstillede. Det var løsgængeren Dan Jensen, Bjarne Andersen (SF) og de fire socialdemokrater Joachim Laursen, Anne Neergaard, Malene Kragh Sand og Anders Nørgaard.
Også Socialdemokratiets to støttepartier er nye i lokalpolitik, nemlig Bodil Kvistgaard Olsen fra Enhedslisten og Søren Frandsen fra SF.
Overraskende er det, at den garvede Venstre-politiker Christian Møller-Nielsen fra Skjød ikke opnåede valg. Og i første omgang, så det ud til at også Venstres Hanne Smedegaard fra Voldum røg ud, men efter fintællingen onsdag havde hun og Inge G. Sørensen fra Hadbjerg hver 280 stemmer, og efter lodtrækning fik Smedegaard pladsen i byrådet. Gruppens to nyvalgte er politimanden Morten Bang fra Foldby  og Birgit Liin fra Laurbjerg, som længe har kæmpet ihærdigt for et trinbræt i Laurbjerg.

Publiceret 22 November 2017 17:00